Dsc1533 1024x682

Трг од ћирилице: “Децо моја, куде ли сте“

Име: 19.082018 Trg od cirilice Vece o Kosovu; Опис: Децо моја, куде ли сте Тип: audio/mpeg

У оквиру програма Трга од ћирилице синоћ, 18. августа у порти Цркве Светог Спаса на Топлој приказана је монодрама „Децо моја, куде ли сте“ Радмиле Мићић из Торонта, наше исељенице и хуманитарне раднице из Канаде – о страдању косовско-метохијских Срба 1998. године.

Мотивисана потресним исповијестима о патњама родбине несталих и киднапованих Срба са Космета, Радмила Мићић је написала дирљив текст о мајци Петри Костић. Представа је играна широм свијета, и свуда је – као и синоћ у порти цркве Светог Спаса на Топлој – изазвала буру осјећања.

У другом дијелу вечери приказан је филм „Косово и Метохија – универзум бола“ пјесника и редитеља Ранка Ђиновића. Филм говори о страдању Срба на Космету и хронолошки прати трагичне догађаје на тој територији од 1998. наовамо, а према ријечима редитеља намијењен је понајвише међународној заједници и онима који ће се лако препознати у злочинима почињеним над Србима.

О косовској Голготи и косовском завјету у стваралаштву пјесника Ђиновића надахнуто је говорио протојереј-ставрофор др Велибор Џомић.

Вечерас ће на Тргу од ћирилице бити приказан документарно-историјски филм „Руска голгота“ – поводом стогодишњице од убиства Светог цара Николаја руског и његове породице.