Dsc1533 1024x682

Trg od ćirilice: “Deco moja, kude li ste“

Ime: 19.082018 Trg od cirilice Vece o Kosovu; Opis: Deco moja, kude li ste Tip: audio/mpeg

U okviru programa Trga od ćirilice sinoć, 18. avgusta u porti Crkve Svetog Spasa na Toploj prikazana je monodrama „Deco moja, kude li ste“ Radmile Mićić iz Toronta, naše iseljenice i humanitarne radnice iz Kanade – o stradanju kosovsko-metohijskih Srba 1998. godine.

Motivisana potresnim ispovijestima o patnjama rodbine nestalih i kidnapovanih Srba sa Kosmeta, Radmila Mićić je napisala dirljiv tekst o majci Petri Kostić. Predstava je igrana širom svijeta, i svuda je – kao i sinoć u porti crkve Svetog Spasa na Toploj – izazvala buru osjećanja.

U drugom dijelu večeri prikazan je film „Kosovo i Metohija – univerzum bola“ pjesnika i reditelja Ranka Đinovića. Film govori o stradanju Srba na Kosmetu i hronološki prati tragične događaje na toj teritoriji od 1998. naovamo, a prema riječima reditelja namijenjen je ponajviše međunarodnoj zajednici i onima koji će se lako prepoznati u zločinima počinjenim nad Srbima.

O kosovskoj Golgoti i kosovskom zavjetu u stvaralaštvu pjesnika Đinovića nadahnuto je govorio protojerej-stavrofor dr Velibor Džomić.

Večeras će na Trgu od ćirilice biti prikazan dokumentarno-istorijski film „Ruska golgota“ – povodom stogodišnjice od ubistva Svetog cara Nikolaja ruskog i njegove porodice.