Trg Od Cirilice

“Трг од ћирилице”: Пандемија и слобода вјере

На тему “Пандемија и слобода вјере” синоћ су на “Тргу од ћирилице” у порти цркве Светог Спаса на Топлој у Херцег Новом говорили: адвокат Зоран Лазаревић, др Батрић Бабовић и студент медицине Божо Кнежевић.

Говорећи о томе да ли је корона вирус произвела нови начин разишљања с обзиром на спознају нових чињеница, Зоран Лазаревић, предсједник Црквене општине Херцег Нови, казао је да је за православне вјернике питање појавног облика те болести давно обрађено у мислима и дјелима наших великих духовника и православних мислилаца. “Свакодневни живот православног вјерника већ одавно је испуњен мишљу и сусретима са болестима које су још теже него што је корона, као и сусрету са смрћу, тако да са позиције вјерника прича о корона вирусу није сложена”, казао је Лазаревић. Наглашава да се и у вријеме короне православни хришћанин труди да живи животом једног вјерника и гледа да испуњавајући ту слободу вјероисповјести постане личност достојна нашег Творца: “И кад свијет посматрате из тог угла онда прича о корона вирусу изгледа много једноставнија.”

Др Батрић Бабовић је, како је и сам рекао, покушао у свом излагању да причу о корона вирусу стави у оквир струке и науке с једне, и православне теологије са друге стране. Он је казао да вирус постоји, али да током многих других епидемија и пандемија, евхаристија никада није прекидана, а да се са појавом ковида-19 први пут појавио проблем причешћивања из једне чаше и са једном кашичицом. “У овој тачки настао је раздор између секуларних власти и Цркве. Типичан примјер је Ваксрс 2020. године када је вјерницима било онемогућено присуство Литургији”, подсјетио је др Бабовић, додајући да је Црна Гора једина држава у Европи гдје се прогоне и хапсе монаси и свештеници, и епископи, и гдје се укида елементарно право на слободу вјере.

У свом излагању Божо Кнежевић је истакао да пандемија корона вируса реалан здравствени проблем, као и да досадашња званична истраживања показују да је ријеч о природном вирусу и да је он осим за појединца проблем и за системе: државне, здравствене итд. “Пандемија реално јесте здравствени проблем, али она је социјални, политички, економски проблем, јер су све последице које долазе са њом управо из тих сфера и блокирају живот обичног човјека у сваком смислу. Тако да је она захваљујући лошем приступу оних који су у прилици да одлучују, довела обичног човјека на животарење и преживљавање.” Говорећи о слободи вјере коју један хришћанин треба да има, Кнежевић је казао да је ријеч о једном неотуђивом људском праву да вјерује и исповједа своју вјеру те да је то право у темељу свих конвенција, декларација и других међународних релевантних докумената, на које се и црногорски властодршци свакодневно позивају а притом их заобилазе.

На крају вечери КУД “Копаоник” из Лепосавића извео је градске игре са Косова и Метохије.

Весна Девић