Trg Od Cirilice

“Trg od ćirilice”: Pandemija i sloboda vjere

Na temu “Pandemija i sloboda vjere” sinoć su na “Trgu od ćirilice” u porti crkve Svetog Spasa na Toploj u Herceg Novom govorili: advokat Zoran Lazarević, dr Batrić Babović i student medicine Božo Knežević.

Govoreći o tome da li je korona virus proizvela novi način razišljanja s obzirom na spoznaju novih činjenica, Zoran Lazarević, predsjednik Crkvene opštine Herceg Novi, kazao je da je za pravoslavne vjernike pitanje pojavnog oblika te bolesti davno obrađeno u mislima i djelima naših velikih duhovnika i pravoslavnih mislilaca. “Svakodnevni život pravoslavnog vjernika već odavno je ispunjen mišlju i susretima sa bolestima koje su još teže nego što je korona, kao i susretu sa smrću, tako da sa pozicije vjernika priča o korona virusu nije složena”, kazao je Lazarević. Naglašava da se i u vrijeme korone pravoslavni hrišćanin trudi da živi životom jednog vjernika i gleda da ispunjavajući tu slobodu vjeroispovjesti postane ličnost dostojna našeg Tvorca: “I kad svijet posmatrate iz tog ugla onda priča o korona virusu izgleda mnogo jednostavnija.”

Dr Batrić Babović je, kako je i sam rekao, pokušao u svom izlaganju da priču o korona virusu stavi u okvir struke i nauke s jedne, i pravoslavne teologije sa druge strane. On je kazao da virus postoji, ali da tokom mnogih drugih epidemija i pandemija, evharistija nikada nije prekidana, a da se sa pojavom kovida-19 prvi put pojavio problem pričešćivanja iz jedne čaše i sa jednom kašičicom. “U ovoj tački nastao je razdor između sekularnih vlasti i Crkve. Tipičan primjer je Vaksrs 2020. godine kada je vjernicima bilo onemogućeno prisustvo Liturgiji”, podsjetio je dr Babović, dodajući da je Crna Gora jedina država u Evropi gdje se progone i hapse monasi i sveštenici, i episkopi, i gdje se ukida elementarno pravo na slobodu vjere.

U svom izlaganju Božo Knežević je istakao da pandemija korona virusa realan zdravstveni problem, kao i da dosadašnja zvanična istraživanja pokazuju da je riječ o prirodnom virusu i da je on osim za pojedinca problem i za sisteme: državne, zdravstvene itd. “Pandemija realno jeste zdravstveni problem, ali ona je socijalni, politički, ekonomski problem, jer su sve posledice koje dolaze sa njom upravo iz tih sfera i blokiraju život običnog čovjeka u svakom smislu. Tako da je ona zahvaljujući lošem pristupu onih koji su u prilici da odlučuju, dovela običnog čovjeka na životarenje i preživljavanje.” Govoreći o slobodi vjere koju jedan hrišćanin treba da ima, Knežević je kazao da je riječ o jednom neotuđivom ljudskom pravu da vjeruje i ispovjeda svoju vjeru te da je to pravo u temelju svih konvencija, deklaracija i drugih međunarodnih relevantnih dokumenata, na koje se i crnogorski vlastodršci svakodnevno pozivaju a pritom ih zaobilaze.

Na kraju večeri KUD “Kopaonik” iz Leposavića izveo je gradske igre sa Kosova i Metohije.

Vesna Dević