Светоуспенска духовна академија у Савини

Трг од ћирилице: Светоуспенска духовна академија у Савини

У навечерје празника Успенија Пресвете Богородице у манастиру Савина служено је празнично бденије, којим је началствовао његово преосвештенство епископ буеносаирешки и јужно-централно амерички г.г. Кирило.

Након бденија, коме су  уз присуствово мноштва народа присуствовали и Стеван Катић, градоначелник Херцег Новог, Зоран Дојчиновић, конзул Републике Србије, уважени муфтија херцегновски Хусеин Хоџић, у порти манастира Савина, одржана је духовна академија, а у оквиру манифестације „Трг од ћирилице“.

Својим појањем, ово вече украсили су хорови херцегновског намјесништва „Рождество“ из Бијеле, „Св. Василије Острошки“ из Кумбора и „Св. Сава“ из Херцег Новог.

На самом почетку вечери, сабранима се обратио преосвежени владика Кирило који је благословио ово сабрање и вјерне поучио у празнику Успења Пресвете Богородице. Владика Кирило је истакао и то, да се поготово у грчким црквама овај празник посебно слави и поштује, те га народ нерјетко назива и љетњи Васкрс.

Након бесједе владике Кирила, пјесму „Као ништа без љубави“ одрецитовао је деветогодишњи Лука Радоњић из Зеленике, а потом је солиста Марија Видаковић извела пјесму „Ми смо дјеца неба“.

Након ових наступа, доц. др Душан Крцуновић изнио је своје слово  „О смислу Успења“. Он је истакао да је Богородичин живот идеал нашег живота, те стога није ни чудно што црквена година започиње Рођењем, а завршава Успењем Пресвете Богородице.

Теодора Ковач, подјелила је неколико својих стихова са сабраном публиком.

На самом крају вечери, присутне је поздравио и домаћин ове вечери, игуман манастира Савина, јеромонах Макарије, који је са сабранима подјелио неколико својих сјећања о претходним савинским игуманима. Посебну радост ове вечери, отац Макарије указао је Колу српских сестара из Херцег Новог, који ове године славе 30 година од свог обнављања. Отац Макарије уручио је вриједан поклон, слику манастира Савина Драгици Спајић, предсједници Кола српских сестара.

На самом крају хорови су још једном запјевали пјесме у славу Бога.

Јовица Вукасовић