Promocija Niksic 4

„Богородица Љевишка у песмама“ представљена у Никшићу

Име: 27.08.2021 sa promocije u niksicu; Опис: Леле Марковић Тип: audio/mpeg

У Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу, у четвртак 26. августа 2021. одржана је промоција књиге „Богородица Љевишка у песмама“ ауторки: Радмиле Кнежевић и Леле Марковић

 

У име организатора скуп је поздравио Велимир Касалица, наводећи да су поменуте ауторке рођене Призренке, које стицајем околности живе и стварају у Будви и Београду. Додао је да је позив за учешће у овој вечери био упућен и свештенику Ђорђу Стефановићу, старјешини цркве Богородице Љевишке у Призрену, који је написао уводну ријеч за ову књигу, али је он из оправданих разлога био спријечен да дође у Никшић.

Након што је подсјетио на историјат велељепне Богородице Љевишке, коју је на темељима ранохришћанског храма, обновио Свети краљ Милутин, Касалица је истакао да је ова наша светиња „сада ограђена бодљикавом жицом, прикљештена са свих страна дивљим грађевинама, али и таква зрачи неописивом љепотом и као да пркоси и поручује да ће бити опет што је некад била“.

Коауторка антологије „Богородица Љевишка у песмама“ пјесникиња Радмила Кнежевић, је професионална глумица, редитељ, писац драма за дјецу; дипломирала је на Факултету драмских умјетности у Приштини – смјер глума, а на Филолошком факултету Универзитета у Приштини српски језик и књижевност; глумица је Народног позоришта у Приштини, чије је сједиште сада у Грачаници, извршни директор Дјечијег драмског студија у Будви, а објавила је седам књига различитих жанрова за дјецу и одрасле, добитник више награда за књижевни и позоришни рад.

„Професионална сам глумица, али и књижевница, и више се, можда, бавим писањем, али сам се приликом посјета родном Призрену дефинитивно опредјелила за тематику Косова и Метохије, нарочито Призрена. Кад сте из једног таквог града велелепног, значајног скоро да је грехота писати о било чему другом, а толико лепоте и инспирације се налази око вас“, рекла је Радмила Кнежевић, током промоције у Никшићу, наводећи разлоге настанка књиге о Богородици Љевишкој, велике светиње, која, управо, на празник Успенија Пресвете Богородице слави своју храмовну славу.

Кнежевић је пред никшићком публиком причитала и неколико својих пјесама.

Стихове инспирисане Богородицом Љевишком и царским Призреном, а који су заступљени у промовисаној књизи говорили су: Радинко Крулановић и Марко Ковачевић, иначе, предсједник Општине Никшић, док је пјесму Велимира Касалице прочитала Тара Божовић.

Програм је пјесмама са Косова и Метохије употпунио хор Преподобне мати Ангелине, којим руководи Ана Бојић.

Вече је било хуманитарног карактера, јер су средства од продаје књига намијењена за обнову Богородице Љевишке.