Promocija Niksic 4

„Bogorodica Ljeviška u pesmama“ predstavljena u Nikšiću

Ime: 27.08.2021 sa promocije u niksicu; Opis: Lele Marković Tip: audio/mpeg

U Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Georgije“ u Nikšiću, u četvrtak 26. avgusta 2021. održana je promocija knjige „Bogorodica Ljeviška u pesmama“ autorki: Radmile Knežević i Lele Marković

 

U ime organizatora skup je pozdravio Velimir Kasalica, navodeći da su pomenute autorke rođene Prizrenke, koje sticajem okolnosti žive i stvaraju u Budvi i Beogradu. Dodao je da je poziv za učešće u ovoj večeri bio upućen i svešteniku Đorđu Stefanoviću, starješini crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, koji je napisao uvodnu riječ za ovu knjigu, ali je on iz opravdanih razloga bio spriječen da dođe u Nikšić.

Nakon što je podsjetio na istorijat veleljepne Bogorodice Ljeviške, koju je na temeljima ranohrišćanskog hrama, obnovio Sveti kralj Milutin, Kasalica je istakao da je ova naša svetinja „sada ograđena bodljikavom žicom, priklještena sa svih strana divljim građevinama, ali i takva zrači neopisivom ljepotom i kao da prkosi i poručuje da će biti opet što je nekad bila“.

Koautorka antologije „Bogorodica Ljeviška u pesmama“ pjesnikinja Radmila Knežević, je profesionalna glumica, reditelj, pisac drama za djecu; diplomirala je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Prištini – smjer gluma, a na Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini srpski jezik i književnost; glumica je Narodnog pozorišta u Prištini, čije je sjedište sada u Gračanici, izvršni direktor Dječijeg dramskog studija u Budvi, a objavila je sedam knjiga različitih žanrova za djecu i odrasle, dobitnik više nagrada za književni i pozorišni rad.

„Profesionalna sam glumica, ali i književnica, i više se, možda, bavim pisanjem, ali sam se prilikom posjeta rodnom Prizrenu definitivno opredjelila za tematiku Kosova i Metohije, naročito Prizrena. Kad ste iz jednog takvog grada velelepnog, značajnog skoro da je grehota pisati o bilo čemu drugom, a toliko lepote i inspiracije se nalazi oko vas“, rekla je Radmila Knežević, tokom promocije u Nikšiću, navodeći razloge nastanka knjige o Bogorodici Ljeviškoj, velike svetinje, koja, upravo, na praznik Uspenija Presvete Bogorodice slavi svoju hramovnu slavu.

Knežević je pred nikšićkom publikom pričitala i nekoliko svojih pjesama.

Stihove inspirisane Bogorodicom Ljeviškom i carskim Prizrenom, a koji su zastupljeni u promovisanoj knjizi govorili su: Radinko Krulanović i Marko Kovačević, inače, predsjednik Opštine Nikšić, dok je pjesmu Velimira Kasalice pročitala Tara Božović.

Program je pjesmama sa Kosova i Metohije upotpunio hor Prepodobne mati Angeline, kojim rukovodi Ana Bojić.

Veče je bilo humanitarnog karaktera, jer su sredstva od prodaje knjiga namijenjena za obnovu Bogorodice Ljeviške.