Trg Od Cirilice

Trg od ćirilice: Veče na temu: Crkva, jezik, pismo, narodnost

Ime: 18.08.2018 Trg od cirilice Crkva, jezik, pismo, narodnost; Opis: Veče na temu: Crkva, jezik, pismo, narodnost Tip: audio/mpeg

U okviru manifestacije “Trg od ćirilice” koja se održava u Herceg Novom, u petak 17. avgusta 2018. godine, na Trgu Hercega Stjepana na Belavisti, održano je veče koje je nosilo naziv “Crkva, jezik, pismo, narodnost“.

Na ove uvijek aktuelne teme govorili su dr. Budimir Aleksić, prof. dr Jelica Stojanović i prof. dr Milo Lompar.

Prvi govornik na ovoj večeri dr Budimir Aleksić, govoreći o srpskom jeziku, kazao je da namjera da se maternji jezik Crnogoraca tretira kao nekakav lingvistički, istorijski, nepostojeći jezik nije ništa drugo do velikohrvatska, ideološka manipulacija.

“Stvaranje tkz. crnogorskog jezika i potiskivanje ćiriličnog pisma samo je jedan od aspekata hrvatskog velikodržavnog projekta koji Crnu Goru vidi kao integralni dio hrvatskog etničkog, istorijskog, kulturnog i jezičkog korpusa”- kaže dr. Aleksić.

Poredeći ovo današnje vrijeme i vremena okupacije našli smo previše podudarnosti a malo razlika a ni ono što su razlike nijesu na veliki ponos“- rekla je, između ostalog, prof. dr Jelica Stojanović.

Prof.dr Milo Lompar naglašava da je nama neophodno jedno djelovanje koje će imati kontinuirani karakter otpora a da se načini otpora favorizovanju latinice moraju birati prema sredstvima, prilikama i okolnostima.

Otpor je neophodan. Sredstva otpora su različita kao i prilike u kojima se za njima poseže“.

Večeres u 21 sat u porti crkve Svetog Spasa na Toploj biće prikazana monodrama Radmile Micić iz Toronta o stradnju kosovskometohijskih Srba 1998. godine. U drugom dijelu večeri biće prikazan film “Kosovo i Metohija- univerzum bola” pjesnika i reditelja Ranka Đinovića. O filmu i kosovskoj golgovti, nakon projekcije, govoriće Protojerej-stavrofor Velibor Džomić i reditelj Ranko Đinović.