Tribina

Tribina „Dete u hrišćanstvu – Hristos u detetu“

Ime: 14.11.2019 Dete u hriscanstvu, Hristos u detetu; Opis: Dete u hrišćanstvu – Hristos u detetu Tip: audio/mpeg

Tribina „Dete u hrišćanstvu – Hristos u detetu“ održana je u spomen na profesora Vladetu Jerotića, 11. novembra 2019. godine, u Pozorištu mladih, u Novom Sadu. Na tribini su govorili protoprezviter-stavrofor dr Miloš Vesin, prof. dr Stamenko Šušak, prof. dr Isidor Graorac i dr Vladimir Sakač.

Prota Miloš Vesin obratio se prisutnima na početku tribine, istakavši zaveštanje koje su govornici imali prema profesoru Vladeti Jerotiću, koji je i sâm nameravao da organizuje tribinu o hrišćanstvu i detetu.

Prof. dr Stamenko Šušak, rukovodilac Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju pri Institutu u Sremskoj Kamenici, naglasio je da smo svi deca Božja, te da niko neće ući u Carstvo nebesko ako ne bude kao dete.

Otac Miloš Vesin je govorio o Hristu Koji je Sveprisutan i Koji progovara kroz dete kao živo tkanje koje neprestano raste u nama – tkanje Hrista Koji uzrasta – pomažući i nama da uzrastemo.

Prof. dr Isidor Graorac, koji je decenijama predano pratio rad profesora Vladete Jerotića, istakao je, pored ostalog, da sve počinje i sve se završava upravo detetom, ukazavši na činjenicu da se deca pominju kroz sve vekove čovekovog postojanja, a utkana su i u srž naše svete Crkve koja slavi osam vekova autokefalnosti.

O nasledstvu koje je profesor Vladeta Jerotić usadio u sve svoje višedecenijske prijatelje, poznanike i poštovaoce, govorio je dr Vladimir Sakač. On je naglasio važnost pružanja ljubavi deci i podsetio da sve bez ljubavi jeste ništa, a ništa sa ljubavlju je sve.

Izvor: Info-služba Eparhije bačke