Pljevlja Trojice

Тројичиндан свечано прослављен у Светотројичко-пљеваљској обитељи као храмовна слава

Име: 08. 06. 2020 Trojicindan u Pljevljima i poruka Vladike Atanasija; Опис: "08. 06. 2020_Trojicindan u Pljevljima i poruka Vladike Atanasija". Тип: audio/mpeg

Тројичиндан је свечано јуче прослављен у Светотројичко-пљеваљској обитељи као храмовна слава. Верни народ пљеваљског краја сабрао се у великом броју како би био учесник педесетничке радости, благодарећи Богу на свему. У току Литургије освештани су славски колач и кољиво.

У име Епископа Атанасија, игуману Владислaву и сабраном народу храмовну славу је честитао прота Саша прочитавши пастирско слово у коме је Владика истакао да је посебно поносан на свештенике, монахе и верни народ Пљеваља који су истрајни у борби за очување својих светиња, осврнувши се на недавну одлуку скупштинске већине у Пљевљима о продаји манастирске воденице на реци Брезници, и нагласивши да нам предстоји дуга и тешка борба са силама таме и зла у којој ћемо истрајати само ако не дозволимо да нам угасе пламен љубави Божије који нас грије и од зла спасава.

Нажалост овоземаљски силници сваким даном све јаче кидишу на Српску православну Цркву и њене светиње, газећи на том безумном путу чак и свој народ.

Ових дана сте били немили свједоци злодјела безочних људи који два дана пред Тројичиндан отеше воденицу Манастиру Свете Тројице и не дозволише нам да у духовном миру дочекамо овај велики празник. Ја сам као ваш пастир учинио све да до те отимачине не дође. Молио сам их и преклињао да то не чине. Када сам видио да су напросто глуви на моје мољење, заклео сам Пресветом Тројицом народне одборнике који чине власт у вашем граду да се зауставе у своме безумљу и да не отимају од манастира оно што је његово. Ни тако тешка заклетва није помогла, већ су ставили на продају манастирску воденицу. Није проблем у воденици. Ако је она потребна народу, Црква ће је своме народу даривати, али је проблем у безочној отимачини којом се жели мало-помало Цркви све одузети. А Црква кроз све своје постојање нема другога циља осим да служи Богу на добро свога народа казао је у поруци Владика Атанасије