Pljevlja Trojice

Trojičindan svečano proslavljen u Svetotrojičko-pljevaljskoj obitelji kao hramovna slava

Ime: 08. 06. 2020 Trojicindan u Pljevljima i poruka Vladike Atanasija; Opis: "08. 06. 2020_Trojicindan u Pljevljima i poruka Vladike Atanasija". Tip: audio/mpeg

Trojičindan je svečano je proslavljen u Svetotrojičko-pljevaljskoj obitelji kao hramovna slava. Verni narod pljevaljskog kraja sabrao se u velikom broju kako bi bio učesnik pedesetničke radosti, blagodareći Bogu na svemu. U toku Liturgije osveštani su slavski kolač i koljivo.

U ime Episkopa Atanasija, igumanu Vladislavu i sabranom narodu hramovnu slavu je čestitao prota Saša pročitavši pastirsko slovo u kome je Vladika istakao da je posebno ponosan na sveštenike, monahe i verni narod Pljevalja koji su istrajni u borbi za očuvanje svojih svetinja, osvrnuvši se na nedavnu odluku skupštinske većine u Pljevljima o prodaji manastirske vodenice na reci Breznici, i naglasivši da nam predstoji duga i teška borba sa silama tame i zla u kojoj ćemo istrajati samo ako ne dozvolimo da nam ugase plamen ljubavi Božije koji nas grije i od zla spasava.

Nažalost ovozemaljski silnici svakim danom sve jače kidišu na Srpsku pravoslavnu Crkvu i njene svetinje, gazeći na tom bezumnom putu čak i svoj narod.

Ovih dana ste bili nemili svjedoci zlodjela bezočnih ljudi koji dva dana pred Trojičindan oteše vodenicu Manastiru Svete Trojice i ne dozvoliše nam da u duhovnom miru dočekamo ovaj veliki praznik. Ja sam kao vaš pastir učinio sve da do te otimačine ne dođe. Molio sam ih i preklinjao da to ne čine. Kada sam vidio da su naprosto gluvi na moje moljenje, zakleo sam Presvetom Trojicom narodne odbornike koji čine vlast u vašem gradu da se zaustave u svome bezumlju i da ne otimaju od manastira ono što je njegovo. Ni tako teška zakletva nije pomogla, već su stavili na prodaju manastirsku vodenicu. Nije problem u vodenici. Ako je ona potrebna narodu, Crkva će je svome narodu darivati, ali je problem u bezočnoj otimačini kojom se želi malo-pomalo Crkvi sve oduzeti. A Crkva kroz sve svoje postojanje nema drugoga cilja osim da služi Bogu na dobro svoga naroda kazao je u poruci Vladika Atanasije