Vladika Metodije

U Bijeloj proslavljena hramovna slava, bogoslužio Vladika Metodije

Ime: 14.09.2018 Vladika Metodije Bijela; Opis: U Bijeloj proslavljena hramovna slava Tip: audio/mpeg

Njegovo preosveštenstvo Episkop dioklijski gospodin Metodije služio je juče povodom hramovne slave Svetu arhijerejsku liturgiji crkvi Polaganja rize Presvete Bogorodice Bijeloj. Krsnu slavu proslavilo bijeljsko Kolo srpskih sestara. Proslava praznika započela je dan ranije Svečanom duhovnom akademijom.

Preosvećenom vladici je na Svetoj Liturgiji sasluživalo brojno sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske, sa gostujućim sveštenicima iz drugih eparhija Srpske pravoslavne crkve.

U prazničnoj besjedi episkop Metodije je govorio o samom prazniku ali i o zajednici kao osnovnoj ljudskoj potrebi.

“ Ništa ljudskome biću nema potrebitije i ni za čim više ne vapi čovjek kao stvorenje Božije, od zajednice. To je najdublja potreba ljudskoga bića – zajednica. Bez zajednice ne biva ništa. Sve naše potrebe koje su tjelesne: za hranom i za odjećom, za pićem i obućom, nekim materijalnim stvarima, nas ne mogu istinski ispuniti. Ne mogu nam pokazati ko smo mi, dublji i istinski”, kazao je vladika Metodije dodavši da lažna slika o nama koju izvodimo na osnovu materijalnih potreba predstavlja zapravo konzumerizam – da sve upotrebljavam i trošim i da je sve meni i moje.

Objasnivši da je  liturgija izvor svake druge zajednice, vladika je naglasio da je davanje osnovna odlika zajednice.

“ Šta znači učestvovati u zajednici? To prije svega znači davati, ne uzimati. A da bi mogli davati  moramo se osloboditi svoga ega, svoje lažne slike o nama, ko smo mi.  Nama ego ne da da mi dajemo drugome, nego sve je moje i sve je radi mene. Zato, u svakoj zajednici ljudskoj a pogotovu u liturgijskoj zajednici, gdje je bogosluženje najveći i najljepši izraz toga odricanja i davanja drugom, je potrebno davanje. Liturgijska zajednica je izvor svake druge ljudske zajednice. Zato se u sklopu Liturgije krštavamo, jer iz te liturgijske zajednice dobijamo krštenje i postajemo članovi Crkve. Zato se na Liturgiji narod i vjenčava, zato što iz liturgijske zajednice ide prava istinska zajednica – zajednica davanja,  i ona je jedina blagoslovena zajednica”, zaključio je episkop dioklijski.

Po završetku Svete Liturgije, bijeljskim zaseokom Vala je prošla svečana litija, a potom je prerezan slavski kolač.

U povratku je vladika Metodije osveštao novosagrađenu česmu u Bijeloj, posvećenu Bijeljanima, učesnicima u Oslobodilačkim ratovima 1912-1918.

Zajedničarenje povodom proslave praznika Polaganja pojasa Presvete Bogorodice, koji se u ovom hramu pored praznika Polaganja rize Presvete Bogorodice proslavlja kao hramovna slava, nastavljen je svečanim ručkom tokom kojeg je vladika uručio gramate Mitropolije crnogorsko-primorske a otac Predrag Vidaković zahvalnice crkvene opštine Bijela, organizacijama i pojedincima koji svojim trudom doprinose napretku naše svete Crkve.

U ime nagrađenih, zahvalio se predjednik crkvene opštine Bijela Vasko Todorović, poželjevši dobrodošlicu vladici Metodiju i izrazivši nadu da će vladika ubuduće biti čest gost a Bijeljani će se, kako je kazao, truditi da uvijek budu dobri  domaćini.

Među gostima je bila i Tatjana Vukićević, donator bubrega Nikoli Mijuškoviću. Arhijerejski namjesnik bokokotorski, protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić je tokom svog obraćanja za ručkom iskoristio priliku da pozdravi i podrži humano djelo gospođe  Vukićević.

„ Ovdje sa nama imamo ženu čiji primjer svi treba da slijedimo. Dati sebe za bližnjega svoga, rizikovati  sopstveni život da bi nekome pomogli, to je zaista smisao i suština naše vjere“, rekao je otac Momčilo.

Goste za slavskom trpezom pozdravio je i narodni guslar Slavko Goranović a na insistiranje svih prisutnih vladika Metodije je uz gusle otpjevao odlomak iz Njegoševe „Luče mikrokozma“.

Proslava praznika Polaganje pojasa Presvete Bogorodice u Bijeloj započela je dan ranije, večernjom službom i Duhovnom akademijom, posvećenoj stogodišnjici proboja Solunskog fronta.

Prigodnu besjedu na tu temu, sa posebnim osvrtom na učešće Bokelja i Crnogoraca u istom,  održao je akademik Zoran Lakić, redovni član CANU-a. Uz bogat kulturno umjetnički program, svečano je otkrivena i spomen česma posvećena Bijeljanima, učesnicima u oslobodilačkim ratovima 1912-1918. uz prisustvo velikog broja vjernika, sveštenstva, predsjednika i potpredsjednika hercegnovske kao i kotorske opštine, ambasadora, odnosno generalnog  konzula  BiH i Srbije i ostalih visokih zvanica. Česmu je otkrio bijeljski domaćin Ilija Vodovar, čiji su preci učestvovali u oslobodilačkim ratovima. Nakon toga, prisutnima se prigodnom besjedom obratio arhitekta Slobodan Bobo Popović, koji je zajedno sa svojom kćerkom Anđelom Popović, takoće arhitektom, idejni tvorac ovog spomenika. Zahvalio se firmama „Katunjanin D.O.O.“ i kamenorezačkoj radnji „Kovačević“, gospodinu Zoranu Šabanoviću, akademskom vajaru Dragoljubu Dimitrijeviću, koji su se nesebično trudili da se ovaj projekat završi, kao i Andriji Radoviću koji je svojim vještim rukama izradio ovu česmu.

Ove godine crkvenu slavu i akademiju SPCO Bijela je organizovala uz podršku Mjesne zajednice Bijela kao i Opštine Herceg Novi.