Храм

У Будви одржано донаторско вече за градњу храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама

Име: 31. 05. 2019 Donatorsko vece Budva; Опис: У Будви одржано донаторско вече за градњу храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама Тип: audio/mpeg

Са благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Г. Амфилохија у Будви је, у четвртак 30. маја 2019, одржано донаторско вече на којој су прикупљана средстава за завршне радове на изградњи Саборног храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама, који ће бити највећи и најљепши храм, посвећен нашем великом Светитељу, великом ктитору, утемељивачу државе, Светом Симеону Немањи.

Протојереј Борис Радовић, парох будвански ријечима срдачне добродошлице поздравио је бројне добротворе, привреднике Будве и других градова, свештенство, монаштво и све оне који су присуствовали хуманитарној вечери, међу којима конзула Републике Србије у Црној Гори г.-дина Зорана Дојчиновића и Преосвећеног Епископа Јоаникија.

Сабрање је благословио Владика будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, наводећи да су сличне донаторске вечери за Саборни храм Светог Симеона Мироточивог раније организоване у Београду и Беранама, а у Будви се одржавају трећи пут.

Саборни храм, додао је Владика, лијепо се гради и очекује се да ће ускоро бити и завршен. Оцијенио је да српски народ није указао дужну пажњу великим људима из своје историји, а један од њих је и отац Светог Саве, први велики ктитор код Срба, утемељивач државе, Свети Симеон Немања. Епископ Јоаникије је захвалио свим добротворима, којих је, по ријечима Владике, огроман број, међу којима има великих добротвора и ктитора овог светог Храма.

Предсједник Општине Будва Марко Бато Царевић је заблагодарио на организовању овако дивне вечери на којој се „окупљају браћа и сестре, а имају узвишен циљ и жељу да помогну изградњу светиње у Васојевићима“.

На крају вечери, још једном се захвалио надлежни Епископ, Владика будимљанско-никшићки Јоаникије, који је истакао да ће средства прикупљена на донаторској вечери у Будви дати велики замах даљој градњи храма Светог Симеона Мироточивог.

Организатор вечери био је Јанко Димић, који је и раније успјешно организовао добротворно вече за исти Храм у његовим родним Беранама.

Сенка Чоловић