Brujić

U Budvi promovisana knjiga Đorđa Brujića “Poslednjeg dana veče“

Ime: 25.11.2017 PROMOCIJA KNJIGE DJORDJA BRUJICA; Opis: U Budvi promovisana knjiga Đorđa Brujića “Poslednjeg dana veče“ Tip: audio/mpeg

U organizaciji NIP Art pres iz Budve, u pres centru hotela „Tre kane“ u Budvi, promovisana je šesta knjiga pisca, književnog kritičara i novinara iz Podgorice Đorđa BrujićaPoslednjeg dana veče“, čiji je izdavač Književna zadruga Srpskog nacionalnog savjeta iz Podgorice.

„Nova Brujićeva knjiga govori o potonjem progonu i pogromu Srba iz Hrvatske, koji je pjesnik neposredno doživio i tematski je okvir ovog osobenog poetskog svjedočanstva“, kazao je, govoreći o Brujićevoj knjizi, književnik Budimir Dubak. „Lativši se pomenutog pjesničkog svjedočenja, Brujić je sačekao da prođe vrijeme od tih zbivanja, da bi sa istorijske distance mogao objektivizovati svoje neposredne doživljaje i viđenja tog tragičnog iskustva, kojeg je prebogata istorija srpskog naroda“, kazao je Dubak.

„Jer“, kako je rekao, „pogrom i izgoni su naša istorijska konstanta, o čemu svjedoči cjelokupna srpska poezija, od najstarijih vremena do danas“.

Dubak ističe da se Đorđe Brujić pribrojao tom taboru naših pjesnika.

„Bolna pjesnička pripovijest, koju slijedimo od prve do poslednje pjesme u ovoj knjizi, počinje gotovo idiličnim stihovima:

“Hladio se suton, majka je ćutala mirišući vazduh

Blag, mek, beo vazduh”…

Međutim ta vazdušna bonaca je prolegomena za jedno tragično putovanje u oluji. Majka, koja silazi “niz niz dirke od stepenica”, najavljuje samotno putovanje “Niz ulicu kao niz vetar“, naglasio je Dubak.

Napuštanje kuće kao ognjišta bića, rekao je Dubak, početak je trajne egzistencijalne studi koja obuzima obezdomljenog čovjeka i poskitani narod.

„Put bez odmorišta i zaklona, postaje ¬ ‘jedina kuća bez zidova’. U toj tužnoj koloni, samoća je ono što dominantno prati svakog čovjeka, kome se pjesnik obraća gotovo krikom: “Čovječe, sami čovječe”rekao je, pored ostalog, književnik Budimir Dubak.

Pjesnik Đorđe Brujić je prisutnima govorio svoje stihove i razgovarao sa publikom, koja je pokazala veliko interesovanje za njegovu poeziju.

Đorđe Brujić je objavio knjige poezije: „Novi pusti dani“, „Strah od šuma“, „Uputstvo za putovanje“, „Kuća na ledu“, „Ulica za samoću“ i „Poslednjeg dana veče“, a priredio je i knjige „Savremeno srpsko pjesništvo u Hrvatskoj“ i „Ruska poezija druge polovine 20. vijeka“.

Dobitnik je više književnih i novinarskih nagrada.