Akademija Novi

U Herceg Novom održana akademija u čast devet vjekova crkve Svetog Nikole u Radovanićima – Luštica

Ime: 23.12.2017 akademija u čast devet vjekova crkve Svetog Nikole u Radovanićima; Opis: Tip: audio/mpeg

U dvorani „Park“ u Herceg Novom večeras je održana svečana duhovna akademija povodom velikog jubileja – devet vjekova o izgradnje i osvećenja saborne crkve Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Radovanićima na poluostrvu Luštica.

Uvodno pozdravno slovo izgovorio je protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić, arhijerejski protoprezviter bokokotorski.

Blagosiljajući sabranje, Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije je rekao da i crkva Svetog Nikolaja na Luštici svjedoči da je naše opredjeljenje za Carigrad i Istok starije od Svetog Save.

„Već u devetom vijeku u Rasu je tadašnji episkop, na zahtjev tadašnjeg pape Jovana VIII da se priključi panonskoj mitropoliji i prizna autoritet rimskog episkopa, rekao: mi pripadamo Istoku, Carigradu. I ovaj hram upravo to potvrđuje, to naše opredjeljenje“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

On je dodao da je Sveti Sava upravo na tom opredjeljenju zidao našu pomjesnu Crkvu.

„Otuda je toliki značaj ovoga hrama na Luštici. Nije on jedini iz toga vremena. U manastiru Podlastva je nakon zemljotresa, recimo, pronađena krstionica iz 6. vijeka. Isto tako i u Svetim arhangelima na Prevlaci iz vremena cara Konstantina“, kazao je Vladika Amfilohije.

Kazao je da crkva Svetog Nikolaja svjedoči o istinskoj vjeri Luštičana kroz vjekove.

„Svjedoči kroz devet vjekova, ne samo od vremena kad je tu po predanju služio i Sveti Sava. Tu je bio i metoh Miholjskog zbora, jedan od glavnih metoha Miholjske Prevlake. Čak se pominje da je tu nekada bilo i po trideset monaha, u toj crkvi na Luštici“, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Na akademiji su još nastupili: dramski umjetnik Nebojša Milovanović, kotorsko Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“, flautista i vokalni solista Dušan Tadić, kao i učenik muzičke škole Maksim Urdešić.

Akademiji je prisustvovao i umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački g. Atanasije, koji je Mitropolitu Amfilohiju predao poklon za jubilej crkve Svetog Nikolaja na Luštici – ikonu, kakao je kazao „naših zajedničkih hercegovačko-crnogorskih svetitelja na čelu sa Svetim Savom“.

Priređena je i izložba fotografija „Duhovni mozaik Luštice“.

Rajo Vojinović

Foto: Jovan Radović