Archangel Michael Church

У храму Светог архангела Михаила у Херцег Новом служено бденије са изношењем Плаштанице у спомен Христвог погреба

Име: 07.04.VELIKI PETAK U H. NOVOM. OTAC ZIVAN; Опис: У храму Светог архангела Михаила у Херцег Новом служено бденије са изношењем Плаштанице у спомен Христвог погреба Тип: audio/mpeg

У храму Светог архангела Михаила на Топлој у Херцег Новом на Велики петак, у петак 6. априла 2018. године, служено је вечерње богослужење са изношењем Плаштанице,  а затим и бденије у спомен Христовог погреба. У току богослужења свештенство и сабрани вјерни народ кренули су у литију са плаштаницом око храма на Топлој.

Овом приликом се вјерницима бесједом обратио протојереј Живан Вукојевић парох херцегновски, позивајући сабрани вјерни народ на трезвеност и васкрсење вјере.

“Ми се сада сврставамо у оне који су за Христа, за Царство Божије и живот вјечни који се открива у Њему-незалазној свјетлости, побједитељу смрти, гријеха и ђавола Христу Богу нашем“-рекао је, између осталог отац Живан у бесједи.

Плаштаница, која је износи на Велики петак, је платно са извезеним или насликаним Христом непосредно после скидања са Крста. На њој се налази представа скидања са Крста и полагања у гроб, а ту је и представа Богородице, Јосифа, Никодима и еванђелисте Јована. Плаштаница се износи у току појања стиховњих стихира на вечерњем богослужењу Великог Петка и полаже се увек заједно са Јеванђељем на средину храма на посебан сто.