Archangel Michael Church

U hramu Svetog arhangela Mihaila u Herceg Novom služeno bdenije sa iznošenjem Plaštanice u spomen Hristvog pogreba

Ime: 07.04.VELIKI PETAK U H. NOVOM. OTAC ZIVAN; Opis: U hramu Svetog arhangela Mihaila u Herceg Novom služeno bdenije sa iznošenjem Plaštanice u spomen Hristvog pogreba Tip: audio/mpeg

U hramu Svetog arhangela Mihaila na Toploj u Herceg Novom na Veliki petak, u petak 6. aprila 2018. godine, služeno je večernje bogosluženje sa iznošenjem Plaštanice,  a zatim i bdenije u spomen Hristovog pogreba. U toku bogosluženja sveštenstvo i sabrani vjerni narod krenuli su u litiju sa plaštanicom oko hrama na Toploj.

Ovom prilikom se vjernicima besjedom obratio protojerej Živan Vukojević paroh hercegnovski, pozivajući sabrani vjerni narod na trezvenost i vaskrsenje vjere.

“Mi se sada svrstavamo u one koji su za Hrista, za Carstvo Božije i život vječni koji se otkriva u Njemu-nezalaznoj svjetlosti, pobjeditelju smrti, grijeha i đavola Hristu Bogu našem“-rekao je, između ostalog otac Živan u besjedi.

Plaštanica, koja je iznosi na Veliki petak, je platno sa izvezenim ili naslikanim Hristom neposredno posle skidanja sa Krsta. Na njoj se nalazi predstava skidanja sa Krsta i polaganja u grob, a tu je i predstava Bogorodice, Josifa, Nikodima i evanđeliste Jovana. Plaštanica se iznosi u toku pojanja stihovnjih stihira na večernjem bogosluženju Velikog Petka i polaže se uvek zajedno sa Jevanđeljem na sredinu hrama na poseban sto.