Slava 3

U Kornetu proslavljen praznik Svetog Mardarija Lješansko-libertvilskog, bogoslužio Mitropolit Amfilohije

Ime: 12.12 2018 MITROPOLIT KORNET SVETI MARDARIJE; Opis: U Kornetu proslavljen praznik Svetog Mardarija Lješansko-libertvilskog Tip: audio/mpeg

Svetom arhijerejskom liturgijom, prazničnom Litijom i blagosiljanjem slavskog kolača, u Kornetu u Lješanskoj nahiji je danas toržestveno proslavljen praznik Svetog Mardarija Lješansko-libertvilskog.

 

Slava 2Svetom službom u svetiteljevom rodnom selu, u seoskoj crkvi posvećenoj Svetom velikomučeniku Georgiju načalstvovao je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, uz sasluženje sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske i uz molitveno učešće vjernog naroda.

U liturgijskoj propovijedi nakon čitanja Jevanđelja, Vladika je rekao da je svetost svojstvo živoga Boga, kao i da je čovjek biće prizvano da zadobije tu Božansku svetost.

SlavaLiturgijskom sabranju u Kornetu prisustvovali su i u njemu molitveno učestvovali i đaci drugog razreda Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na čelu sa svojim razrednim starješinom profesorom Aleksandrom Vujovićem.

Ovaj razred cetinjskih bogoslovaca Svetog Mardarija slavi kao svoju Krsnu slavu, pa je Mitropolit Amfilohije njihov slavski kolač nakon Liturgije blagoslovio i prelomio na temeljima svetiteljeve rodne kuće.

Po Mitropolitovom blagoslovu, na tim temeljima će uskoro početi gradnja hrama posvećenog Svetom Mardariju, sa oltarom koji će se nalaziti na mjestu gdje se nalazilo kućno ognjište.


 

Proslavljena slava drugog razreda Cetinjske bogoslovije Sveti Mardarije Lješansko-libertviliski

 

U srijedu 12. decembra 2018. godine učenici drugog razreda Cetinjske bogoslovije proslavili su slavu razreda Svetog Mardarija Lješansko-libertiviliskog.

Učenici su XXVI generacija obnovljene Cetinjske Bogoslovije (2017-2022).

Učenici, predvođeni svojim razrednim starešinom profesorom Aleksandrom Vujovićem, učestovali na Svetoj Arhijerejskoj liturgiji u Kornetu, koju je služio Mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom i vjernim narodom.

Posle liturgije u crkvi Svetog Đorđa u Kornetu, kroz selo do rodne kuće Svetog Mardarija prošla je litija.

U kući Svetog Mardarija Mitropolit Amfilohije je prerezao i osveštao slavski kolač za učenike drugog razreda Cetinjske Bogoslovije i rekao da će kuća Svetog Mardarija ako Bog da biti novi manastir Mitropolije crnogorsko-primorske sa nazivom „Tihi kutak Hristov“.

Učenici su nastavili slavu u trpezariji Cetinjske bogoslovije na svečanom ručku.

Goste škole pozdravio je rektor protojerej-stavrofor Gojko Perović, koji je čestitao slavu đacima, pozdravio goste i uručio prigodne poklone dobrotvorima škole.

Posle svečanog ručka za sve prisutne prikazan je film „Tihi kutak Hristov“, reditelja Radisava Raja Jevrića.

Prije projekcije kratko se obratio Rajo Jevrić.


Kornet Novine