Помен Владици Атанасију

У манастиру Високи Дечани одслужен помен владици Атанасију: Нови молитвеник пред Господом

У манастиру Високи Дечани одслужен је помен новопредстављеном Епископу Атанасију, новом молитвенику пред Господом, који је заједно са нашим Митрополитом Амфилохијем војевао за Христа љубављу, молитвом и богословљем, објавио је вечерас на свом Фејсбук профилу архимандрит Сава (Јањић), игуман манастира Високо Дечани:
“Вечерас смо вест о упокојењу Владике Атанасија у Дечанима примили управо након завршетка служења Молебног канона Св. Краљу Стефану. Одзвонили смо звона и одмах одслужили помен драгом нашем деда Таси. И плакали смо и радовали се јер одлазак светог човека Господу изазива оно што Оци зову радостотворна туга, туга због привременог растанка и радост што имамо новог молитвеника пред Господом, заједно са нашим Митрополитом Амфилохијем. Они су заиста наши савремени Свети Јерарси, браћа у Христу као Св. Василије и Св. Григорије, који су заједно војевали за Христа љубављу, молитвом и богословљем. Достојна деца Св. Аве Јустина који су до краја остали верни Христу, вери православној и Цркви Божијој.”
Игуман дечански Сава у објави на свом Фејсбук профилу подсјећа да је љубав блаженопочившег Владике Атанасија за Косово и Метохију била неизмерна:
“Живео је Косовом као живим отелотворењем Еванђелског завета нашег народа. И остаће заувек запамћен као сведок страдања нашег народа од Косова до Јадовна, као човек који је у најтежа времена био са страдалним народом Косова и Метохије, који је обишао сваку цркву и залио сваку рушевину вином и молитвом.
Владика Атанасије се живо уписао у сваки камен Косова и Метохије, његова молитва се чула на сваком стратишту, тешио је неутешне и ширио радост Васкрсења Христовог учећи да онај који верује у Христа умрети не може. То је живот вечни који надилази сваку логику овога света. Том крсто-васкрсном радошћу свети Владика нас је водио ка правилном схватању Еванђеља. Тако је и сам живео и иако више духом који је предао љубљеном Христу није са нама, никада више није остао са нама и остаће у срцима свих који су имали тај благослов да га познају и чују.
Вечни му спомен у име свих његових Косоваца и Метохијаца. Нека се радује заједно са Св. Краљем Стефаном, Св. Јоаникијем Девичким и Петром Коришким, Светим новомученицима Харитоном и Стефаном и свим онима који су просијали на овим благословеним просторима.”