Pomen Vladici Atanasiju

U manastiru Visoki Dečani odslužen pomen vladici Atanasiju: Novi molitvenik pred Gospodom

U manastiru Visoki Dečani odslužen je pomen novopredstavljenom Episkopu Atanasiju, novom molitveniku pred Gospodom, koji je zajedno sa našim Mitropolitom Amfilohijem vojevao za Hrista ljubavlju, molitvom i bogoslovljem, objavio je večeras na svom Fejsbuk profilu arhimandrit Sava (Janjić), iguman manastira Visoko Dečani:
“Večeras smo vest o upokojenju Vladike Atanasija u Dečanima primili upravo nakon završetka služenja Molebnog kanona Sv. Kralju Stefanu. Odzvonili smo zvona i odmah odslužili pomen dragom našem deda Tasi. I plakali smo i radovali se jer odlazak svetog čoveka Gospodu izaziva ono što Oci zovu radostotvorna tuga, tuga zbog privremenog rastanka i radost što imamo novog molitvenika pred Gospodom, zajedno sa našim Mitropolitom Amfilohijem. Oni su zaista naši savremeni Sveti Jerarsi, braća u Hristu kao Sv. Vasilije i Sv. Grigorije, koji su zajedno vojevali za Hrista ljubavlju, molitvom i bogoslovljem. Dostojna deca Sv. Ave Justina koji su do kraja ostali verni Hristu, veri pravoslavnoj i Crkvi Božijoj.”
Iguman dečanski Sava u objavi na svom Fejsbuk profilu podsjeća da je ljubav blaženopočivšeg Vladike Atanasija za Kosovo i Metohiju bila neizmerna:
“Živeo je Kosovom kao živim otelotvorenjem Evanđelskog zaveta našeg naroda. I ostaće zauvek zapamćen kao svedok stradanja našeg naroda od Kosova do Jadovna, kao čovek koji je u najteža vremena bio sa stradalnim narodom Kosova i Metohije, koji je obišao svaku crkvu i zalio svaku ruševinu vinom i molitvom.
Vladika Atanasije se živo upisao u svaki kamen Kosova i Metohije, njegova molitva se čula na svakom stratištu, tešio je neutešne i širio radost Vaskrsenja Hristovog učeći da onaj koji veruje u Hrista umreti ne može. To je život večni koji nadilazi svaku logiku ovoga sveta. Tom krsto-vaskrsnom radošću sveti Vladika nas je vodio ka pravilnom shvatanju Evanđelja. Tako je i sam živeo i iako više duhom koji je predao ljubljenom Hristu nije sa nama, nikada više nije ostao sa nama i ostaće u srcima svih koji su imali taj blagoslov da ga poznaju i čuju.
Večni mu spomen u ime svih njegovih Kosovaca i Metohijaca. Neka se raduje zajedno sa Sv. Kraljem Stefanom, Sv. Joanikijem Devičkim i Petrom Koriškim, Svetim novomučenicima Haritonom i Stefanom i svim onima koji su prosijali na ovim blagoslovenim prostorima.”