Промоција књиге

У Матици српској у Подгорици одржана промоција књиге Жарка Видовића “Његош и литургијске анагнозе“

Протојереј-ставрофор Гојко Перовић Ректор Цетињске Богословије говорио је у четвртак 9. новембра у Подгорици на промоција књиге “Његош и литургијске анагнозе“ Жарка Видовића, која је одржана у  оквиру “Дана Матице српске-друштва чланова у Црној Гори“.

Водитељ вечерио био је колега Павле Божовић а у програму је учествовао хор Богословије Св. Петра Цетињског

Књига Жарка Видовића (1921−2016) „Његош и литургијске анагнозе“ објављена је у издању Светосавске омладинске заједнице Архиепископије београдско-карловачке и Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, с благословом Свјатејшег Патријарха Господина Иринеја.

Књигу је приредио Богдан Златић, а отвара је Видовићев предговор  његовом животном, до сада необјављеном, дјелу Његош и Косовски завет у Новом веку. У Предговору Видовић објашњава да је управо од литургијских чтенија (анагноза) и почео рад на разумијевању Његоша.

Књига доноси снажне увиде у то шта је православна литургијска спознаја Светог Писма, за разлику од западног библизма. Управо схватајући православну Литургију, како ју је и млади Његош схватио у вријеме свог завладичења, можемо да схватимо Тајну Пада и Спасења.

А та Тајна је суштинска тема Луче Микрокозма, која нам се у Видовићевом тумачењу раскрива као најзначајније дјело Његошево, али и највећа свјетовна литургијска поема, никако манихејска, како су неки тумачили, а тиме не и „непрозирна“, како говоре несавјесни тумачи.

Читалац ће у овој краткој књизи наићи на бројне суштинске елементе православне духовности и с обзиром да је и Луча Микрокозма, како је Владика назвао „мало дјелце мном писано, током прве четири неђеље Великог и Часног поста“.