Promocija knjige

U Matici srpskoj u Podgorici održana promocija knjige Žarka Vidovića “Njegoš i liturgijske anagnoze“

Protojerej-stavrofor Gojko Perović Rektor Cetinjske Bogoslovije govorio je u četvrtak 9. novembra u Podgorici na promocija knjige “Njegoš i liturgijske anagnoze“ Žarka Vidovića, koja je održana u  okviru “Dana Matice srpske-društva članova u Crnoj Gori“.

Voditelj večerio bio je kolega Pavle Božović a u programu je učestvovao hor Bogoslovije Sv. Petra Cetinjskog

Knjiga Žarka Vidovića (1921−2016) „Njegoš i liturgijske anagnoze“ objavljena je u izdanju Svetosavske omladinske zajednice Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, s blagoslovom Svjatejšeg Patrijarha Gospodina Irineja.

Knjigu je priredio Bogdan Zlatić, a otvara je Vidovićev predgovor  njegovom životnom, do sada neobjavljenom, djelu Njegoš i Kosovski zavet u Novom veku. U Predgovoru Vidović objašnjava da je upravo od liturgijskih čtenija (anagnoza) i počeo rad na razumijevanju Njegoša.

Knjiga donosi snažne uvide u to šta je pravoslavna liturgijska spoznaja Svetog Pisma, za razliku od zapadnog biblizma. Upravo shvatajući pravoslavnu Liturgiju, kako ju je i mladi Njegoš shvatio u vrijeme svog zavladičenja, možemo da shvatimo Tajnu Pada i Spasenja.

A ta Tajna je suštinska tema Luče Mikrokozma, koja nam se u Vidovićevom tumačenju raskriva kao najznačajnije djelo Njegoševo, ali i najveća svjetovna liturgijska poema, nikako manihejska, kako su neki tumačili, a time ne i „neprozirna“, kako govore nesavjesni tumači.

Čitalac će u ovoj kratkoj knjizi naići na brojne suštinske elemente pravoslavne duhovnosti i s obzirom da je i Luča Mikrokozma, kako je Vladika nazvao „malo djelce mnom pisano, tokom prve četiri neđelje Velikog i Časnog posta“.