Metohija Grafiti

U Metohiji novi napadi na imovinu Srba: Cilj – ponovno poterivanje povratnika

Napadi na Srbe povratnike u Metohiji i njihovu imovinu na Kosmetu ne jenjavaju, a u noći između srede i četvrtka na kući Jovana Ristića iz povratničkog sela Ljubožda ispisani su grafiti “OVK” dok je domaćinstvo Radoje Pumpalovića u selu Dubrava opljačkano.

Prema rečima Mališe Đurića, predsednika Privremenog organa opštine Istok, ovo je sedmi incident za poslednjih mesec dana kojima su izloženi Srbi u ovoj opštini.

– Ristiću, povratniku koji se u selo Ljubožde vratio 2017. godine već je pre dve nedelje kamenovana kuća, a sada su ispisani grafiti “UČK”, dok je Pumpalovićima obijena i opljačkana kuća u kojoj srećom u trenutku obijanja nije bilo nikoga. Na žalost svi ti ataci na imovinu povratnika događaju se tamo gde ih je u manjem broju i gde su staračka domaćinstva, a sve sa ciljem da ih ponovo oteraju u raseljeništvo – ističe predsednik Đurić za “Novosti” i napominje da u ovim selima ima po nekoliko povratničkih domaćinstava.

I dok povratnici u Ljuboždu selu u kojem je nekada bilo više od 40 srpskih domaćinstava, a kojima je sagrađeno deset kuća, pokušavaju da opstanu u svojim domovima, Žarko Zakić jedan od povratnika ističe da ih napadi neće obeshrabriti da odustanu od opstanka na svojim imanjima i kućama.

Reagujući na konstantne napade na povratnike Kancelarija za Kosovo i Metohiju zatražila je od nadležnih organa i predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da hitno pronađu počinioce i zaustave talas nasilja nad Srbima na KiM.

Podsećajući da je tokom proteklih sedica zabeleženo više desetina napada na imovinu Srba širom KiM iz Kancelarije za KiM naglašavaju da svi ti napadi “nesumnjivo imaju za cilj terorisanje i zastrašivanje Srba i njihovo proterivanje”.

Izvor: Novosti

Foto: Tanjug