Metohija Grafiti

У Метохији нови напади на имовину Срба: Циљ – поновно потеривање повратника

Напади на Србе повратнике у Метохији и њихову имовину на Космету не јењавају, а у ноћи између среде и четвртка на кући Јована Ристића из повратничког села Љубожда исписани су графити “ОВК” док је домаћинство Радоје Пумпаловића у селу Дубрава опљачкано.

Према речима Малише Ђурића, председника Привременог органа општине Исток, ово је седми инцидент за последњих месец дана којима су изложени Срби у овој општини.

– Ристићу, повратнику који се у село Љубожде вратио 2017. године већ је пре две недеље каменована кућа, а сада су исписани графити “УЧК”, док је Пумпаловићима обијена и опљачкана кућа у којој срећом у тренутку обијања није било никога. На жалост сви ти атаци на имовину повратника догађају се тамо где их је у мањем броју и где су старачка домаћинства, а све са циљем да их поново отерају у расељеништво – истиче председник Ђурић за “Новости” и напомиње да у овим селима има по неколико повратничких домаћинстава.

И док повратници у Љубожду селу у којем је некада било више од 40 српских домаћинстава, а којима је саграђено десет кућа, покушавају да опстану у својим домовима, Жарко Закић један од повратника истиче да их напади неће обесхрабрити да одустану од опстанка на својим имањима и кућама.

Реагујући на константне нападе на повратнике Канцеларија за Косово и Метохију затражила је од надлежних органа и представника међународне заједнице на Косову и Метохији да хитно пронађу починиоце и зауставе талас насиља над Србима на КиМ.

Подсећајући да је током протеклих седица забележено више десетина напада на имовину Срба широм КиМ из Канцеларије за КиМ наглашавају да сви ти напади “несумњиво имају за циљ терорисање и застрашивање Срба и њихово протеривање”.

Извор: Новости

Фото: Танјуг