Žitomislić

Arhimandrit Danilo (Pavlović) najavljuje prvu liturgijsku proslavu Mučenika žitomislićkih

Ime: 24. 06.2022-Otac Danilo-Zitomislic; Opis: U nedjelju prvo praznovanje Sveštenomučenika žitomislićkih Tip: audio/mpeg

Otac Danilo: ,,Od prvog dolaska u ovu Svetinju ranjen sam svetošću i ljepotom Žitomislića koji svjedoči da je Vaskrsenje jače od svakog stradanja“

 

Novomučenici žitomislićki, koji su kanonizovani 2005. kada je osvećen manastir Žitomislić, će prvi put biti liturgijski proslavljeni 25. i 26. juna 2022. godine u manastiru Žitomislić,najavio je za Radio ,,Svetigora“ iguman ove Svete obitelji Arhimandrit Danilo (Pavlović).

 

Nakon večernje službe u subotu, 25. juna, u okviru programa svečanosti povodom unošenja Novomučenika Žitomislićkih u kalendar Svetih SPC, biće otvorena izložba fotografija „Vaskrsenje manastira Žitomislić“. Na dan praznika, u nedelju, 26. juna, Svetu arhijerejsku Liturgiju služiće u manastiru Žitomislić preosvećena gospoda episkopi – niški Arsenije, dalmatinski Nikodim i zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, kaže otac Danilo.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve odredio je 26. jun za datum praznovanja Svetih sveštenomučenika žitomislićkih koji se u hercegovačkom kraju, posebno u manastiru Žitomislić, spominju u svakoj molitvi, a od naredne godine naći će se i u pravoslavnim kalendarima da ih praznuje i slavi cijeli pravoslavni svijet na dan kada nevini postradaše.

Iguman manastira Žitomislić otac Danilo (Pavlović) sa bratijom pozvao je sve vjernike da dođu u ovu Svetinju kako bi zajedno u molitvi i sjećanju obilježili ovaj važan praznik i zajedno započeli tradiciju slavljenja Svetih sveštenomučenika žitomislićkih.

„ Žitomislićki mučenici su kanonizovani 2005. kada je osvećen manastir Žitomislić i svečano uneseni u spisak svetih ali nije određen datum njihovog praznovanja. Ove godine na arhijerejskom saboru datum praznovanja je određen i od naredne godine će biti unesen u kalendar Srpske pravoslavne crkve“, kaže iguman Danilo.

Praznovanje će započeti u subotu 25. juna sa prazničnim večernjim služenjem u 18 časova i izložbom „Vaskrsenje manastira Žitomislić“, koja će početi u 19 časova.
„To su fotografije manastira koje imamo od onih prije rata, Drugog svjetskog rata, slike Mučenika žitomislićkih, fotografije manastira prije rušenja, dok je bio porušen, u toku obnove i danas. Imamo jednu retrospektivu manastira i onoga što je preživio u novijoj istoriji“, kazao je žitomislićki iguman.

U nedjelju 26. juna sa početkom u 9 časova Svetu arhijerejsku će služiti preosvećena gospoda episkopi niški Arsenije, dalmatinski Nikodim i zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

„Nakon Liturgije u 11, 30 časova biće održana Svečana akademija gdje ćemo se podsjetiti značaja mučenika i istorije manastira jer se ove godine obilježava i 30 godina od kada je manastir porušen i 20 godina od kako je počela njegova obnova“, rekao je iguman Danilo, dodajući da će se kroz cijelu godinu nastaviti obilježavati važna godišnjica rušenja i obnove manastira.

Oatc Danilo podjeća, da se ne zaboravi, da su Žitomislićki mučenici bratstvo manastira Žitomislić koji su postradali u Drugog svjetskom ratu.

“Sa uspostavom NDH bratstvo manastira Žitomislić i svi ostali bili su pozvani da se jave u mjesni ured. Tada je na čelu manastira bio iguman Konstantin Vučurović, kome je kada je stradao bilo tek 26 godina, jeromonah Dositej Vukićević, jeromonah Makarije Pejak, iskušenik Mladen Šaran, iskušenik Obren Okiljević, bogoslov Marko Prodanović i bogoslov Branko Bilanović. Kod njih se tada našao u gostima i protođakon iz Mostara Vladimir Čejović, koji je došao iz Crne Gore bježeći od tamošnjih ratnih dešavanja.

„Toga dana kada su ih pozvali da se jave na popis oni su to učinili. Svi iz manastira su prešli Neretvu i javili se u mjesni ured. Međutim, tamo su ih odmah svezali i mučili i odveli na Vidonju jamu iznad Biletić polja gdje su ih bacili u jamu i zatrpali kamenjem i svi su skončali u toj jami“, priča iguman Danilo.

Vladimir Čejović tada je ponuđen da ode odatle jer nije dio bratstva, ali on nije želio da ih napusti, rekavši da će do kraja ostati sa bratstvom manastira Žitomislić, te je i on sa njima postradao.

Bratstvo manastira je bilo veoma mlado i nije bilo ni po čemu, osim po svome vjerskom opređeljenju, prijetnja NDH. Konstantin je imao samo 26 godina, Dositej i Makarije su te godine tek bili rukopoloženi, a Obren Okiljević je imao svega 18 godina.

„Oni tako mladi nisu bili nikakva prijetnja, a ni po svom stavu nisu se nikome zamjerili nego su živjeli u miru sa svojim komšijama. Međutim, završili su tako kako je završila većina našeg naroda iz doline Neretve i svugdje gdje su Srbi živjeli na teritoriji NDH“, rekao je iguman Danilo.

Bratstvo manastira bačeno je u jamu Vidonja te 1941, a Mitropolit Vladislav je pokušavao šezdesetih godina da ih dostojno sahrani. Međutim, komunističke vlasti to nikada nisu dozvolile. Tek 1991. godine su izvađeni iz jame i sahranjeni u grobnici iznad crkve u manastiru Žitomislić, no ni tada nisu imali mira.

„1992. godine je razoren manastir i tada su novi mučitelji bacili eksploziv u njihovu grobnicu tako da su oni dva puta stradali. Mi danas imamo samo dio sačuvanih njihovih kostiju koje čuvamo u crkvi ispred oltara. 2005. godine proglašeni su za mučenike jer su dva puta stradali i od tada do danas ih poštujemo, pjevamo ih na svakoj liturgiji i molimo im se kao svojim nebeskim zaštitnicima“, rekao je iguman Danilo.

Iguman Danilo je podsjetio na to da su manastir Žitomislić i njegovo bratstvo uvijek dijelili sudbinu svog naroda.

“Još od turskog vremena postoje zapisi koji kažu da monaško bratstvo jako teško izdržava turski zulum, ali su uvijek putopisci bili iznenađeni time kako manastir izgleda u svim tim teškim vremenima jer su se kaluđeri koji su tu živjeli uvijek trudili da čuvaju njegovo dostojanstvo. Manastir je bio i škola za opismenjavanje srpske djece. Žitomislić je uvijek bio svetionik našeg naroda i preživljavao sudbinu naroda. Ni ovo njihovo mučeničko stradanje nije bilo kraj iako je tada izgledalo veoma strašno jer je manastir potpuno zapustio i bio opljačkan u toku Drugog svjetskog rata i ovoga rata. Ipak on se uvijek nekako obnavlja i uvijek je svetionik svome narodu i dobar svjedok narodima koji žive u našem susjedstvu da svjedočimo istinsku pravoslavnu vjeru, vjeru povjerenja, vjeru hrišćansku i jevanđeljsku“, kazao je žitomislićki iguman Danilo (Pavlović).

U vjeri Pravoslavnoj postradaste,
U jamu tamnu bezblagodatni Vas baciše,
Silom Božje blagodati Svjetlonosci se projaviste.
I opet mošti vaše prelamaše kad belu crkvu nad Neretvom rušiše.
Iz nebeske slave Carstva Žitni manastir obnoviste:
Da živeći kod svetinje Žitomislića
O Hljebu Života Vječnoga mislimo,
I Novom Carstvu Hristove Ljubavi sa Vama pjevamo,
Konstantine, Makarije i Dositeje,
Vladimire, Mladene, Branko, Marko i Obrene,
Prepodobni Mučenici Žitomislićki,
Molite Hrista Spasa: da spase rod naš Pravoslavni!

Tropar Svetim mučenicima žitomislićkim koji se, u slavu Svetih sveštenomučenika žitomislićkih, godinama pjeva u Hercegovini, a uskoro će i u cijelom srpskom pravoslavnom svijetu.