Позивница

У Никшићу ће бити одржан тродневни програм поводом 180 година од рођења и 100 година од упокојења краља Николе I Петровића Његоша

Име: 13.10. 2021 Vesna Todorovic; Опис: У Никшићу ће бити одржан тродневни програм поводом 180 година од рођења и 100 година од упокојења краља Николе I Петровића Његоша Тип: audio/mpeg

У организацији ЈУ Музеји и галерије, у Никшићу ће, крајем седмице, бити одржан тродневни програм поводом 180 година од рођења и 100 година од упокојења краља Николе I Петровића Његоша.

Тим поводом разговарали смо са Весном Тодоровић, в.д. директора ЈУ Музеји и галерије Никшић, која нас је информисала о предстојећем програму, посвећеном значајним годишњицама – 180 година од рођења и 100 година од упокојења краља Николе.

„То су велике годишњице, а ми смо у једној обавези више да их обиљежимо зато што је наш музеј смјештен у Дворцу краља Николе, у згради за коју, слободно можемо рећи, да је једна од најљепших у Црној Гори.

Краљ Никола је вишеструко значајна личност за културу града Никшића и с тога смо припремили програм који ће трајати три дана: од 15. до 17. октобра, у оквиру кога ће бити одржана промоција књиге „Краљ Никола цар јунака“ Душана Бабца, Округли сто на којем ће бити ријечи о писаној ријечи краља Николе, док ће треће вечери, у Никшићком позоришту, бити уприличена свечана академија „На бијелу Оногошту застава се моја вије“, коју је режирао Горан Бјелановић“, казала је за Радио Светигору Весна Тодоровић.

Са њом је разговарала Сенка Чоловић Шумић