Pozivnica

U Nikšiću će biti održan trodnevni program povodom 180 godina od rođenja i 100 godina od upokojenja kralja Nikole I Petrovića Njegoša

Ime: 13.10. 2021 Vesna Todorovic; Opis: U Nikšiću će biti održan trodnevni program povodom 180 godina od rođenja i 100 godina od upokojenja kralja Nikole I Petrovića Njegoša Tip: audio/mpeg

U organizaciji JU Muzeji i galerije, u Nikšiću će, krajem sedmice, biti održan trodnevni program povodom 180 godina od rođenja i 100 godina od upokojenja kralja Nikole I Petrovića Njegoša.

Tim povodom razgovarali smo sa Vesnom Todorović, v.d. direktora JU Muzeji i galerije Nikšić, koja nas je informisala o predstojećem programu, posvećenom značajnim godišnjicama – 180 godina od rođenja i 100 godina od upokojenja kralja Nikole.

„To su velike godišnjice, a mi smo u jednoj obavezi više da ih obilježimo zato što je naš muzej smješten u Dvorcu kralja Nikole, u zgradi za koju, slobodno možemo reći, da je jedna od najljepših u Crnoj Gori.

Kralj Nikola je višestruko značajna ličnost za kulturu grada Nikšića i s toga smo pripremili program koji će trajati tri dana: od 15. do 17. oktobra, u okviru koga će biti održana promocija knjige „Kralj Nikola car junaka“ Dušana Babca, Okrugli sto na kojem će biti riječi o pisanoj riječi kralja Nikole, dok će treće večeri, u Nikšićkom pozorištu, biti upriličena svečana akademija „Na bijelu Onogoštu zastava se moja vije“, koju je režirao Goran Bjelanović“, kazala je za Radio Svetigoru Vesna Todorović.

Sa njom je razgovarala Senka Čolović Šumić