АРТОС – прилика за иновативно запослење 3

У Никшићу одржана конференција за новинаре поводом пројекта „АРТОС – прилика за иновативно запослење“

Име: 02.07.2022-ARTOS-inovativno zaposljavanje-press; Опис: АРТОС – прилика за иновативно запослење Тип: audio/mpeg

У Парохијском дому, у Никшићу, у петак 1. јула 2022. године, одржана је конференција за новинаре, у оквиру пројекта „Артос – прилика за иновативно запослење“, који се финансира из средстава ЕУ. Пројекат ће објединити достигнућа рада у аквапонској технологији Епархије будимљанско-никшићке и дјеловање у раду са циљним групама и локалном заједницом.

 

Пројекат има за циљ повећање пословних компетенција и запошљавање незапослених лица из категорије незапослених младих, незапослених жена и незапослених лица са инвалидитетом у иновативној аквапонијској производњи те повећање могућности запошљавања у области алтернативне еколошки одрживе пољопривреде и аквакултуре у мање развијеним општинама: Никшићу, Даниловграду и Цетињу.

Ове општине су, како се чуло током конференције за новинаре, због велике стопе незапослености, као и због специфичних геолошких и климатских услова веома погодне за развој аквапонијске производње. Аквапонија је симбиотски метод узгоја рибе и биљака, високо ефикасан, способан да користи сушно земљиште без значајних водних ресурса за хортикултуру и аквакултуру, повећава ефикасност рада и производи велике количине органске хране по јединици површине на неплодним површинама са минималним количинама воде – до 95% мање у односу на конвенционалне методе.

Пројекат ће допринијети повећању способности послодаваца за отварање нових радних мјеста и обуку на радном мјесту кроз иновативни приступ пољопривреди и аквакултури.

Овим пројектом наставља се запошљавање особа са инвалидитетом у сектору пољопривреде и аквакултуре у алтернативној и иновативној аквапонској производњи започет претходним пројектом „АРТОС – прилика свима“. Пилот пројекат, који је претходио овом, завршен је 2018. године, кроз који је покренута аквапонијска пластеничка производња. У овом аквапонијском пластенику и даље су континуирано запослене двије особе са инвалидитетом. Пројекат у току ће објединити достигнућа рада у аквапонској технологији Епархије будимљанско-никшићке и дјеловање у раду са циљним групама и локалном заједницом.

Током пројекта биће обучено и сертификовано 14 незапослених лица. Такође ће бити успостављен програм за извођење кључне квалификације обуке из образовања одраслих – област Произвођач/произвођачица у аквапонијској производњи, прошириће се и опремити постојећа аквапонијска производња у градском језгру Никшића за будуће обуке и запошљавање, а један тренер и дизајнер у области аквапоније биће биће обучен и запослен. Такође, 6 пољопривредних предузетника ће добити подршку за покретање аквапонијске производње кроз финансијску подршку трећим лицима и запослиће 6 од 12 обучених и сертификованих произвођача у току трајања пројекта и са њима ће наставити запослење најмање 6 мјесеци након завршетка пројекта. Кроз финансијску подршку трећим лицима биће реализовано 6 мањих грантова за аквапонијскe „start-up“ системе у максималном износу од 15.000,00 € за послодавце из области пољопривреде и аквакултуре, а у циљу запошљавања обучених и лиценцираних произвођача у аквапонијској производњи.

Јавни позив послодавцима за заснивање „START-UP“ аквапонијских система и запошљавање произвиђача/произвођачица у аквапонијској производњи биће објављен у штампаним и електронским медијима, на сајту Епархије будимљанско – никшићке и на фејсбук страници ARTOS.

Пројекат финансира Европска унија посредством Министарства финансија и социјалног старања Црне Горе – Директората за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи кроз ИПА II – Вишегодишњи акциони програм за Црну Гору за запошљавање, образовање и социјалну политику (2015-2017) у оквиру програма Подршка запошљавању у мање развијеним општинама у Црној Гори.
Укупна вриједност пројекта је 222.492,16 €, од чега суфинансирање Европске уније износи 205.772,80 € еура.
На конференцији за новинаре, у име Епархије будимљанско-никшићке обратио се ђакон Константин Дојић, координатор пројекта, а своја мишљења изнијели су и Ђорђо Боровић, из Одјељења за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова при Министарству економског развоја и Александрина Вујачић, дизајнер пермакултуре.

Сви заинтересовани за јавни позив могу да питања упуте на мејл: marija.osmajic-milovic@eparhija.me или путем телефона: 040/214-033.