Dr Jasmina S. Ćirić

U oktobru ove godine u Skoplju će se održati međunarodni naučni skup „Kralj Milutin i doba Paleologa”

Ime: 10.05.2021 Jasmina Ciric intervju; Opis: Kralj Milutin i doba Paleologa Tip: audio/mpeg

Od 24-26. oktobra ove godine u Skoplju će se održati mađunarodni naučni skup „Kralj Milutin i doba Paleologa”, povodom 700 godina od upokojenja svetog kralja Milutina Nemanjića.

Početkom XIX veka na jugu srpske srednjovekovne države razvila se obimna delatnost na polju graditeljstva, monumentalnog slikarstva, književnosti. Na području srpske države okupljaju se značajni majstori, najbolji u svome vremenu, koji po svim prilikama dolaze iz vodećih umetničkih centara.

Uporedo sa vojnim intervencijama, kralj Milutin i njegovo okruženje vezuju se za umetničku, kulturnu i duhovnu snagu romejskog Carstva dinastije Paleologa. Epoha kralja Milutina, obimom umetničkih dometa, koji su danas vidljivi u srazmerno manjem broju sačuvanih spomenika, predstavlja vrhunac stvaranja u srpskom i romejskom kulturnom kontekstu.

Otuda, naučni skup “Kralj Milutin i doba Paleologa: Istorija, književnost, kulturno nasleđe” ima za cilj temeljitije ispitivanje epohe kralja Milutina, odnosa ktitora prema zemaljskom, nebeskom, materijalnom i duhovnom, iskazan zadužbinarskim delima, religioznim smislom, duhovnom pozadinom, kao i društveno-političkim uslovima.

O ovom naučnom skupu razgovarali smo sa dr Jasminom Ćirić docentom Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i spoljnim saradnikom Instituta za istoriju umetnosti u Beogradu.