Promocija Knjige Niksic

У оквиру трибине „Свободијада“ одржано вече пјесника Слободана Вучинића

У оквиру трибине „Свободијада“, коју, у Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ организује УКЦГ, у понедјељак 6. новембра 2017, одржано је вече пјесника Слободана Вучинића на којој је представљена његова нова збирка пјесама „Повјеравање бола“.

Вучинићева нова књига „Повјеравање бола“, казала је Милица Бакрач, уредница трибине „Свободијада“, подијељена је, у два пјесничка циклуса, који су тематски слични: Пребољена болест и Остало у старом споменару. Бол је мотив око којег се, у оба циклуса, стварају различите пјесничке слике; бол је лично осјећање, изазвано у великој мјери колективним стањем друштва. Пјесникжали због тренутног односа према Његошу једног слоја друштва, жали јер „шачица умно не стасалих ( себи право допушта велико) да о твојем генију расправља“.

Тако се зида и читава ова књига: слободним стиховима, катренима, дистисима. Исповиједним тоном којим поетски субјект повјерава најдраже, најемотивније, најболније ситне и крупне животне збиље, успомене, сјећања оном, који чита. Отуд и наслов књиге: Повјеравање бола“, рекла је Бакрач.

На Вучинићеву нову збирку поезије осврнуо се Будо Новосел, који је казао да је о његовом стваралаштву захвално говорити, јер се ради о „најбољем изданку убојитог црногорског стиха, веома плодотворном ствараоцу бројних књига различитог жанра“.

„Слободан Вучинић је пјесник завичаја и најбољи је тамо гдје је тематски и језички везан уз свој завичај. Пише завичајном лексиком и обрађује њему блиске теме патријархалног свијета који је неповратно потонуо. Ту пјесник достиже свој поетски врхунац“, рекао је, између осталог, Новосел.

Никшићкој публици пјесник се обратио избором из новије поезије, а на радост присутних чули су се и старији стихови.