Promocija Knjige Niksic

U okviru tribine „Svobodijada“ održano veče pjesnika Slobodana Vučinića

U okviru tribine „Svobodijada“, koju, u Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Georgije“ organizuje UKCG, u ponedjeljak 6. novembra 2017, održano je veče pjesnika Slobodana Vučinića na kojoj je predstavljena njegova nova zbirka pjesama „Povjeravanje bola“.

Vučinićeva nova knjiga „Povjeravanje bola“, kazala je Milica Bakrač, urednica tribine „Svobodijada“, podijeljena je, u dva pjesnička ciklusa, koji su tematski slični: Preboljena bolest i Ostalo u starom spomenaru. Bol je motiv oko kojeg se, u oba ciklusa, stvaraju različite pjesničke slike; bol je lično osjećanje, izazvano u velikoj mjeri kolektivnim stanjem društva. Pjesnikžali zbog trenutnog odnosa prema Njegošu jednog sloja društva, žali jer „šačica umno ne stasalih ( sebi pravo dopušta veliko) da o tvojem geniju raspravlja“.

Tako se zida i čitava ova knjiga: slobodnim stihovima, katrenima, distisima. Ispovijednim tonom kojim poetski subjekt povjerava najdraže, najemotivnije, najbolnije sitne i krupne životne zbilje, uspomene, sjećanja onom, koji čita. Otud i naslov knjige: Povjeravanje bola“, rekla je Bakrač.

Na Vučinićevu novu zbirku poezije osvrnuo se Budo Novosel, koji je kazao da je o njegovom stvaralaštvu zahvalno govoriti, jer se radi o „najboljem izdanku ubojitog crnogorskog stiha, veoma plodotvornom stvaraocu brojnih knjiga različitog žanra“.

„Slobodan Vučinić je pjesnik zavičaja i najbolji je tamo gdje je tematski i jezički vezan uz svoj zavičaj. Piše zavičajnom leksikom i obrađuje njemu bliske teme patrijarhalnog svijeta koji je nepovratno potonuo. Tu pjesnik dostiže svoj poetski vrhunac“, rekao je, između ostalog, Novosel.

Nikšićkoj publici pjesnik se obratio izborom iz novije poezije, a na radost prisutnih čuli su se i stariji stihovi.