Lin Montgomeri

U organizaciji Kola Srpskih Sestara Lin Montgomeri posjetila djecu sa invaliditetom

Ime: 29.12.2017 U organizaciji Kola Srpskih Sestara Lin Montgomeri posjetila djecu sa invaliditetom; Opis: Tip: audio/mpeg

U organizaciji Kola Srpskih sestara iz Herceg Novog dr. Lin Mongomeri iz američke Fondacije ,,Meritum” posjetila je djecu sa invaliditetom u okviru projekta Patronažna pomoć djeci sa invaliditetom kroz sistem obrazovanja.

,Gospođa Montgomeri je svima nama dragi gost i značajan dobrotvor. Ovo je treći put da obilazi porodice. Pomogla nam je materijalno jer je, kao humanista, potpuno shvatila značaj projekta. Djeca su je zavoljela i raduju se kada je vide. Sada je,u vrijeme blagdana, našla vremena da ih posjeti. Njenu plemenitost potvrđuje i to što je došla sa svojom djecom, sa očiglednom željom da i toplom ljudskom riječju podrži i mališane i roditelje. Djeca su joj uzvratila osmjesima koji govore više od riječi a oni su i cilj našeg Projekta“ – kazala je predsjednica Kola Srpskih Sestara Dragica Spaić.

Ona izražava zahvalnost gospođi Montgomeri na pomoći i podršci jer se broj djece, potencijalnih korisnika, stalno povećava. Da im je pomoć neophodna i značajna potvrdili su i defektolog Ivan Ljesar i učiteljica Mira Prodanović koji, zajedno sa fizioterapeutom Natašom Lučić, jednom sedmično rade sa djecom. Njihova zajednička ocjena je da su djeca opuštenija i slobodnija zato što se sve organizuje u njihovim domovima,u njima poznatom okruženju.

Trenutno je u projekat uključeno 13-oro djece uzrasta od dvije do sedam godina, sa različitim dijagnozama. Za Projekat ih predlaže Komisija za usmjeravanje djece  čija predsjednica, dr Svetlana Kovačević, godinama prati djecu sa invaliditeom u opštini Herceg Novi.

Nažalost, broj djece se stalno povećava i održavanje kontinuiteta projekta ”Patronažna pomoć djeci sa invaliditetom kroz sistem obrazovanja” je neophodna. U Kolu Srpskih Sestara se nadaju da će i šira društvena zajednica prepoznati taj značaj i podržati projekte sa kojim će konkurisati za sredstva. Kola Srpskih Sestara učestvuje na Novogodišnjem bazaru koji u Herceg Novom traje do 6. januara.

Organizovana je prodaja kolača a od novca prikupljenog na ovaj način biće kupljeni Novogodišnji paketići za djecu iz Projekta.

Branka Denda