Лин Монтгомери

У организацији Кола Српских Сестара Лин Монтгомери посјетила дјецу са инвалидитетом

Име: 29.12.2017 У организацији Кола Српских Сестара Лин Монтгомери посјетила дјецу са инвалидитетом; Опис: Тип: audio/mpeg

У организацији Кола Српских сестара из Херцег Новог др. Лин Монгомери из америчке Фондације ,,Меритум” посјетила је дјецу са инвалидитетом у оквиру пројекта Патронажна помоћ дјеци са инвалидитетом кроз систем образовања.

,Госпођа Монтгомери је свима нама драги гост и значајан добротвор. Ово је трећи пут да обилази породице. Помогла нам је материјално јер је, као хуманиста, потпуно схватила значај пројекта. Дјеца су је завољела и радују се када је виде. Сада је,у вријеме благдана, нашла времена да их посјети. Њену племенитост потврђује и то што је дошла са својом дјецом, са очигледном жељом да и топлом људском ријечју подржи и малишане и родитеље. Дјеца су јој узвратила осмјесима који говоре више од ријечи а они су и циљ нашег Пројекта“ – казала је предсједница Кола Српских Сестара Драгица Спаић.

Она изражава захвалност госпођи Монтгомери на помоћи и подршци јер се број дјеце, потенцијалних корисника, стално повећава. Да им је помоћ неопходна и значајна потврдили су и дефектолог Иван Љесар и учитељица Мира Продановић који, заједно са физиотерапеутом Наташом Лучић, једном седмично раде са дјецом. Њихова заједничка оцјена је да су дјеца опуштенија и слободнија зато што се све организује у њиховим домовима,у њима познатом окружењу.

Тренутно је у пројекат укључено 13-оро дјеце узраста од двије до седам година, са различитим дијагнозама. За Пројекат их предлаже Комисија за усмјеравање дјеце  чија предсједница, др Светлана Ковачевић, годинама прати дјецу са инвалидитеом у општини Херцег Нови.

Нажалост, број дјеце се стално повећава и одржавање континуитета пројекта ”Патронажна помоћ дјеци са инвалидитетом кроз систем образовања” је неопходна. У Колу Српских Сестара се надају да ће и шира друштвена заједница препознати тај значај и подржати пројекте са којим ће конкурисати за средства. Кола Српских Сестара учествује на Новогодишњем базару који у Херцег Новом траје до 6. јануара.

Организована је продаја колача а од новца прикупљеног на овај начин биће купљени Новогодишњи пакетићи за дјецу из Пројекта.

Бранка Денда