Косметска кандила

Косметска кандила XCIV

Име: 07. 08. 2021 Kosmetska kandila Osojane Djedov sabor; Опис: У Осојану Завршен први ,,Ђедов сабор“ Тип: audio/mpeg

У Осојану Завршен први ,,Ђедов сабор“ посвећен Митрополиту Амфилохију ,,човјек Божије и видовданске свјетлости“ и двадесетој годишњици повратка Срба на своја огњишта

 

Његово високопреосвештенство изабрани Митрополит црногорско-приморски Г. Јоаникије и Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г. Теодосије, уз саслужење свештенства и свештеномонаштва и молитвено учешће вјерног народа, служили су у суботу 7. августа Свету Архијерејску литургију у цркви Светог архангела Гаврила у Осојану којом је почео трећи дан тродневног првог ,,Ђедовог сабора“ посвећеног блаженопочившем Митрополиту Амфилохију којим Срби из овог метохијског мјеста обиљежавају двадесету годишњицу повратка на своја  огњишта.

У току Свете службе Божије ријечи добродошлице наследнику Митрополита Амфилохија Високопреосвећеном изабраном Митрополиту Јоаникију упутио је Преосвећени Владика Теодосије.

Владика Теодосије је захвалио Митрополиту Јоаникију што је дошао у Осојане да заједно служе Свету литургију на јубиларни дан и двадесет година од повратка мјештана у ово село 2001. године. Захвалио му је и за сву љубав према нашим светињама Косову и Метохији и нашем напаћеном народу који истрајава у подвигу опстајања на овим Светим просторима.

,,Хвала Ти што си продужио божанско дјело нашег драгог Митрополита, блаженог спомена, Амфилохија који је прије двадесет година овдје служио Свету литургију и укрјепио овај народ Божији на немогући подвиг обнове, повратка и васкрсења овог села и живота на овим просторима“- казао је преосвећени Владика Теодосије благодарећи свима сабранима, игуманима, монаштву, монахињама из манастира Пећка Патријаршија и вјерном народу сабраном у Осојанском храму.

Сабраним вјерницима Осојана обратио се ријечима архипастирске поуке Митрополит Јоаникије. Он је казао да је наш блаженопичивши Митрополит Амфилохије био човјек Божије и видовданске свјетлости, што је и потврдио својим стиховима:

Видовдане мој очињи виде

тобом видим што други не виде.

,,Митрополит Амфилохије је видио тајну косовског вјековног распећа али и његов смисао јер нас је Господ, Својим крстом, оснажио да идемо за Њим свједочећи Његову вјеру, голготу али и Васкрсење. Ваше страдање овдје 1999. године била је народна али и Христова голгота. Ваше страдање било је и распеће народно и Христово. Ваш повратак на своја огњишта, иако су била порушена и сагорела, био је почетак Васкрсења а овај јубиларни дан, после двадесет година, доживљавамо као мало Васкрсење. Ваш повратак овдје био је величанствен, нешто најљепше и највеличанственије што се догодило после страдања 19999. године. Кад сам овдје долазио са Митрополитом Амфилохије били сте у шаторима, у којима сте се смрзавали до дубоко у јесен. Све вам је то било слатко јер сте били своји на своме, на наследној земљи коју сте наслиједили од својих предака, али и поред гробова ваших милих и драгих и ове Светиње, коју сте касније обновили“- рекао је Митрополит Јоаникије додајући да је један од оних који је носио косовско распеће и страдање на своме срцу био наш Ђедо који је остао у души свога народа и још је присутнији од када је отишао.

,,Памте се ријечи Митрополита Амфилохија а његово дјело све више свијетли. Вашим повратком урадили сте дјело које је за памћење, за историју, за поезију. И када сте се вратили, иако нисте имали крова над главом, ви сте пјевали и били радосни и да дај Боже останете у тој и таквој радости. Докле год поју Светиње на Косову и Метохији, а појаће до скончања свијета и вијека ако Бог да, ми Косово и Метхију нећемо доживљавати као изгубљено него као своје. Тиме што је распето и што страда само је више и дубље наше“- казао је Митрополит Јоаникије.

Након Свете литургије, на којој су појали свршени богослови Призренске богословије, на почетку програма сабране је благословио преосвећени Владика Теодосије који се сјетио прве литургије коју је овдје служио Митрополит Амфилохије заједно са њим и у присуству Игуманије Пећке Патријашије и мјештана села Осојане који су се после двије године вратили на своја огњишта.

,,Литургија је сјећање, памћење, наш принос Господу и сјећање на Његову жртву за све нас. Сјећамо се тог августа 2001. године када смо се сви окупили испред школе у Осојану расчистивши прво стакло и шут од спаљене школе, како би могли да служимо Свету литургију. Та Света служба Божија коју је служио наш добри Митрополит Амфилохије и његове и ријечи су биле темељ одрживог повратка људи у Осојане. Његове ријечи су биле ријечи наде и охрабрења, унијеле су дух наде и свјежине у оно што је било запустјело и осиромашило тако да за двије године нисмо могли препознати ову земљу и ово мјесто. Света литургија прије давадесет година и ријечи Митрополита Амфилохија на овом мјесту биле су нада живота и опстанка повратника на овим просторима. Иако није са нама ми осјећамо молитве нашег Митрополита Амфилохија и његову љубав за наше Светиње. Нека овај данашњи сабор буде почетак нашег саборовања у спомен Митрополита Амфилохија и обиљежавања повратка у Осојане што нас обавезује да истрајемо на крсном путу који се завршава Васкрсењем“- казао је Владика Теодосије.

Окупљене је ријечима добродошлице поздравио предсједник општине Исток г. Малиша Ђурић. Он је казао да се и данас метохијски народ пита чиме је заслужио судбину страдалника и расељених повратника.

,,Кроз Светосавље себе чинимо одлучнијима и храбријима, онаквима да брат буде брат. Те 2001. године повратак Срба у Осојане био је велика медијска вијест и питање има ли живота у паклу. Ни данас не блиједе слике призора запаљеног и опустошеног Осојана. И док се повратницима срце ледило а разум поставља мноштво питања без решења појавио се Митрополит Амфилохије. На отвореном пољу, поред порушене цркве Светог архангела гдје је небо био једини кров, окренут према истоку, са крстом у руци високо подигнутим у ваздух Митрополит тада поче молитву а народ прихвати отворена срца. Митрополит је за овај народ био први свештеник, исповједник, први учитељ, први љекар, заштитник, први хљебоносац. Његова љубав, мудрост, храброст и проницљивост  је отопила лед у нашим срцим, залијечила ране, дала нам храброст и наду, разагнала мржњи као судбину, пробудивши Божанску љубав ради побједе над злом. Попут пророка, Митрополит Амфилохије нам је оставио завјет да будемо у страху Божијем, јер тако можемо побиједити зло“- казао је г. Малиша Ђурић цитирајући ријечи самог Митрополита Амфилохија да је Косово наша зеница, наше срце, срце нашега срца, наш свети град Јерусалим и да се њега, као своје душе, никада нећемо одрећи. Предсједник општине Исток је предложио да се покрене иницијатива да једна од установа у Осојану понесе име Митрополита Амфилохија на понос свом српском роду.

У име жртава овог краја окупљенима се обратила Наташа Шћепановић предсједница Удружења косметских страдалника. Она је казала се данас сјећамо страдалника пострадалих јер су вољели своју земљу и свој кућни праг.

,,Наша је обавеза да их не заборавимо, да се изборимо да се дозна све о њиховим судбинама и да дочекамо да се казне они који су починили сурове злочине. Да наше страдање буде трајна повијест и опомена да се никоме и никада не догоде овакви злочини. Чуваћемо успомену на наше мученике“- казала је Наташа Шћепановић.

Саборовање је почело старосрпским изворима Косова и Метохије, а уз струне гусала запјевао је један од гуслара који је деценијама пратио Митрополита Амфилохија, Рајо Војиновић уредник часописа ,,Светигора“.

Наступ КУД ,,Копаоник“, које је извело програм „Старосрпски извори“ био је обиљежен извођењем пјесама на стихове блаженопочившег Митрополита Амфилохија, чиме је први ,,Ђедов сабор“, за који кажу да ће постати традиционалан, завршен.

 Другог дана ,,Ђедовог сабора“ у Осојану представљен Зборник ,,Вјера и мисао у вртлогу времена“

У присуству Његовог високопреосвештенства изабраног Митрополита црногорско-приморског Г. Јоаникија и Његовог преосвештенства Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Г. Теодосија у Осојану је у петак 6. августа, другог дана ,,Ђедовог сабора“ посвећеног блаженопочившем митрополиту Амфилохију, одржано књижевно вече и промоција међународног зборника радова ,,Вјера и мисао у вртлогу времена”који је посвећен блаженог спомена нашим духовним оцима Митрополиту Амфилохију и Владики Атанасију (Јевтићу).

Овај обимни зборник, који на 824 стране, обухвата 36 радова на српском, руском, енглеском, грчком и француском језику, из пера аутора који раде у осам држава, представио је један од уредника проф. др Микоња Кнежевић ванредни професор на Философском факултету у Косовској Митровици. Професор Кнежевић је истакао дубоке увиде Митрополита Амфилохија и његову улогу у научном и друштвеном животу, додајући да су Митрополитови рани теолошки радови оцијењени као сам врх теолошке мисли двадесетог вијека и представљају, упркос непријатељској средини, у којој су настали, изузетан допринос научном истраживању.

,,Када се вратио у Србију средином седамдесетих година прошлог вијека Митрополит Амфилохије је почео да пише радове са темом која је била значајна за постојећи идеолошки оквир. То је било питање човјека. Митроплит је тада на једном ширем социјалном плану увео виђење човјека из једне еминентно теолошке визуре и повратио читав низ тема које су од средњег вијека красиле српску мисао као наследницу византијске теолошке мисли” – рекао је, између осталог проф. др Микоња Кнезевић.

Млади теолог Амфилохије је укључивао проблеме савременог човјека па су он и владика Атанасије објављивали своје радове чак и у доминанто философско – марксистичким публикацијама, додаје Кнежевић.

,,Хоћу да кажем да је појава ове двије личности била толико важна и да је притисак на нивоу идеја који су они вршили био толико велики да је чак и један непријатељски оквир морао да уважи такве чињенице какве су биле идеје Митрополита Амфилохија и Владике Атанасија“- казао је Кнежевић.

Он је нагласио да је Митрополит теологију схватао као живо искуство Бога, тиху ријеч која је доносила промјене и ангажовање у сложеним проблемима као што је то случај Косова и Метохије.

,,На промоцији Митрополитових сабраних дјла 2013. године у Херцег Новом, говорио сам о неким теолошким темама, а он ме је ненаметљиво узео за руку и рекао: Кажи нешто о Косову“- сјећа се Кнежевић.

Директор Дома културе Грачаница књижевник и новинар Живојин Ракочевић предсједник Удружења новинара Србије је казао да је идеја о ,,Ђедовом сабору“ аутентична одавде, осојанска и повратничка, обликована у реченицама оца Јована пароха у Осојанима и свих оних који овдје живе и који су Митрополита препознали. О том односу према другоме, о томе шта је други нама Митрополит је рекао у својој бесједи када је казао: ,,Ви требате својим комшијама“.

,,Е сад да ли смо се срели са комшијама? Изгледа да нисмо још али, дај Боже, срешћемо се у перспективи, у будућности“-казао је Ракочевић.

У другом дијелу вечери своје стихове су говорили предсједник Књижевног друштва Косова и Метохије Новица Соврлић, пјесник из Ђаковице Ранко Ђиновић и пјесник из Звечана Ненад- Јеро Раденковић.

Новица Соврлић је подсјетио да је Митрополит Амфилохије био почасни члан Друштва књижевника Косова и Метохије и одлучио се да говори пјесму о Ђедовом пријатељу Милошу Ћирковићу, за коју му је, по његовим ријечима, сам Ђед једном прилико казао да је говори увијек у згодној прилици.

Милош Ћирковић је био последњи становник Белог Поља

и радио везом је дан уочи своје смрти (нестанка)

тражио од пећког свештеника и Митрополита Амфилохија

да му пошаљу пасуљ

осносно муницију која му је била потребна

за одбрану огњишта и живота

тело му никада није пронађено

ни у спаљеној кући

ни међу мртвим нападачима.

Посебну пажњу присутних стотинак грађана Осојана изазвао је наступ гуслара Раја Војиновића уредника часописа ,,Светигора“ који је извео пјесму ,,Бановић Секула и Јован Косовац”.

 

У Осојану почео “Ђедов Сабор”

Отац Јован Цветковић: Док год је Српчади у Осојану славиће се ,,Ђедов сабор“

,,Ђедов сабор“, тродневни програм посвећен сјећању на блаженопочившег Митрополита Амфилохија и двадесетој годишњици повратка Срба у овај крај, који су организовали Епархија рашко-призренска, општина Исток и Дом културе Грачаница почео је у четвртак 5. августа 2021. године пројекцијом филма посвећеног Митрополиту Амфилохију ,,Достојан“.

На отварању је речено да је аутентична идеја да се установи ова манифестација првог Сабора посвећеног Митрополиту Амфилохију потекла од мјештана Осојана јер је Ђедо својим ангажовањем и љубављу према Метохији био један од кључних иницијатора повратка и опстанка Срба.

Предсједник општине Исток Малиша Ђурић се захвалио свима који су у тешким условима помагали да Срби опстану у овом крају.

„Ово је први пут да овако нешто почињемо. Можда је требало раније али никада није касно. Ми знамо, бар ови први повратници, обиљежавали смо тај дан, пошто нам је то блаженопочивши митрополит Амфилохије оставио у аманет. Прихватили смо да годишњицу обиљежавамо баш на овом мјесту. Овдје је некада било двјеста до двјеста педесет људи а домаћини су били повратници све до 2009-те године, а онда је то општина преузела,“- рекао је Ђурић.

Свештеник из Осојана Јован Цветковић, сматра да је Митрополит Амфилохије живо присутан у сјећању народа овога краја и да је сабор израз захвалности према његовом дјелу и помоћи коју је пружио.

„Као што вас је прије двадесет година молио блаженопочивши Митрополит, што сте послушали, послушаЈте и мене сада и нека вам ово остане као завјетина, да се, док је год Српчади на овом простору, прославља ,,Ђедов сабор“. Нема боље него да прослављамо Ђеда, јер је Ђедо и наш и Божији а увек нам је то потребно. Увек нам треба онај који ће нас својом молитвом заступати пред Богом“,- рекао је парох осојански.

Првог дана, тродневних свечаности приказан је први документарни филм о повратку Срба у Осојане ,,Свитање у Истоку” аутора Владимира Шушака.
Овај филм, између осталог садржи и говор митрополита Амфилохија Србима повратницима.

У наставку програма и вечери пред публиком у школи ,,Радош Тошић” приказан је и филм ” Достојан” о животу, дјелу и мисији Митрополита Амфилохија.
Иако цијелог тог дана у Осојану није било струје, филмове је гледало око стотиНУ људи укључујући и дјецу.

,,Наш Ђед је био јако присутан у Осојану и на просторима Косова и Метохије у оно најтеже вријеме када је много тешко било живјети овдје. Блаженопочивши Митрополит Амфилохије је својом љубављу и молитвом кријепио овај народ дајући му снагу да остане на својим вјековним огњиштима и да се врати у што већем броју“, казао је Радију ,,Светигора“ отац Јован Цветковић, парох у Осојанима, најављујући тродневни ,,Ђедов сабор“ посвећен блаженопочившем Митрополиту Амфилохију који ће, како планирају, постати традиционалан.

Отац Јован каже да је блаженопочивши Митрополит Амфилохије један од најзаслужнијих за повратак у овај крај те да се он и у првим данима повратка нашао да својом љубављу и молитвом охрабри и подржи повратнике својим примјером и подсјећа да је Митрополит Амфилохије обновио и основао многе саборе у различитим крајевима наше земље.

,,Лик Митрополита Амфилохија био је обасјан свјетлошћу и благошћу као што то бива код људи који су дубоко у опиту вјере и у Божијој милости. Радост коју је ширио свуда гдје је долазио остаће ми као печат сјећања на Ђеда“, каже отац Јован.

Осојане представља један од ријетких примјера успјешног повратка Срба у Метохију. У Осојанску долину се од 2001. године вратило око 350 Срба, а у овом селу данас живи и око осамдесеторо дјеце.

Слободанка Грдинић