Kosmetska kandila

Kosmetska kandila XCIV

Ime: 07. 08. 2021 Kosmetska kandila Osojane Djedov sabor; Opis: U Osojanu Završen prvi ,,Đedov sabor“ Tip: audio/mpeg

U Osojanu Završen prvi ,,Đedov sabor“ posvećen Mitropolitu Amfilohiju ,,čovjek Božije i vidovdanske svjetlosti“ i dvadesetoj godišnjici povratka Srba na svoja ognjišta

 

Njegovo visokopreosveštenstvo izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski G. Joanikije i Njegovo preosveštenstvo Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski G. Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i sveštenomonaštva i molitveno učešće vjernog naroda, služili su u subotu 7. avgusta Svetu Arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog arhangela Gavrila u Osojanu kojom je počeo treći dan trodnevnog prvog ,,Đedovog sabora“ posvećenog blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju kojim Srbi iz ovog metohijskog mjesta obilježavaju dvadesetu godišnjicu povratka na svoja  ognjišta.

U toku Svete službe Božije riječi dobrodošlice nasledniku Mitropolita Amfilohija Visokopreosvećenom izabranom Mitropolitu Joanikiju uputio je Preosvećeni Vladika Teodosije.

Vladika Teodosije je zahvalio Mitropolitu Joanikiju što je došao u Osojane da zajedno služe Svetu liturgiju na jubilarni dan i dvadeset godina od povratka mještana u ovo selo 2001. godine. Zahvalio mu je i za svu ljubav prema našim svetinjama Kosovu i Metohiji i našem napaćenom narodu koji istrajava u podvigu opstajanja na ovim Svetim prostorima.

,,Hvala Ti što si produžio božansko djelo našeg dragog Mitropolita, blaženog spomena, Amfilohija koji je prije dvadeset godina ovdje služio Svetu liturgiju i ukrjepio ovaj narod Božiji na nemogući podvig obnove, povratka i vaskrsenja ovog sela i života na ovim prostorima“- kazao je preosvećeni Vladika Teodosije blagodareći svima sabranima, igumanima, monaštvu, monahinjama iz manastira Pećka Patrijaršija i vjernom narodu sabranom u Osojanskom hramu.

Sabranim vjernicima Osojana obratio se riječima arhipastirske pouke Mitropolit Joanikije. On je kazao da je naš blaženopičivši Mitropolit Amfilohije bio čovjek Božije i vidovdanske svjetlosti, što je i potvrdio svojim stihovima:

Vidovdane moj očinji vide

tobom vidim što drugi ne vide.

,,Mitropolit Amfilohije je vidio tajnu kosovskog vjekovnog raspeća ali i njegov smisao jer nas je Gospod, Svojim krstom, osnažio da idemo za Njim svjedočeći Njegovu vjeru, golgotu ali i Vaskrsenje. Vaše stradanje ovdje 1999. godine bila je narodna ali i Hristova golgota. Vaše stradanje bilo je i raspeće narodno i Hristovo. Vaš povratak na svoja ognjišta, iako su bila porušena i sagorela, bio je početak Vaskrsenja a ovaj jubilarni dan, posle dvadeset godina, doživljavamo kao malo Vaskrsenje. Vaš povratak ovdje bio je veličanstven, nešto najljepše i najveličanstvenije što se dogodilo posle stradanja 19999. godine. Kad sam ovdje dolazio sa Mitropolitom Amfilohije bili ste u šatorima, u kojima ste se smrzavali do duboko u jesen. Sve vam je to bilo slatko jer ste bili svoji na svome, na naslednoj zemlji koju ste naslijedili od svojih predaka, ali i pored grobova vaših milih i dragih i ove Svetinje, koju ste kasnije obnovili“- rekao je Mitropolit Joanikije dodajući da je jedan od onih koji je nosio kosovsko raspeće i stradanje na svome srcu bio naš Đedo koji je ostao u duši svoga naroda i još je prisutniji od kada je otišao.

,,Pamte se riječi Mitropolita Amfilohija a njegovo djelo sve više svijetli. Vašim povratkom uradili ste djelo koje je za pamćenje, za istoriju, za poeziju. I kada ste se vratili, iako niste imali krova nad glavom, vi ste pjevali i bili radosni i da daj Bože ostanete u toj i takvoj radosti. Dokle god poju Svetinje na Kosovu i Metohiji, a pojaće do skončanja svijeta i vijeka ako Bog da, mi Kosovo i Methiju nećemo doživljavati kao izgubljeno nego kao svoje. Time što je raspeto i što strada samo je više i dublje naše“- kazao je Mitropolit Joanikije.

Nakon Svete liturgije, na kojoj su pojali svršeni bogoslovi Prizrenske bogoslovije, na početku programa sabrane je blagoslovio preosvećeni Vladika Teodosije koji se sjetio prve liturgije koju je ovdje služio Mitropolit Amfilohije zajedno sa njim i u prisustvu Igumanije Pećke Patrijašije i mještana sela Osojane koji su se posle dvije godine vratili na svoja ognjišta.

,,Liturgija je sjećanje, pamćenje, naš prinos Gospodu i sjećanje na Njegovu žrtvu za sve nas. Sjećamo se tog avgusta 2001. godine kada smo se svi okupili ispred škole u Osojanu rasčistivši prvo staklo i šut od spaljene škole, kako bi mogli da služimo Svetu liturgiju. Ta Sveta služba Božija koju je služio naš dobri Mitropolit Amfilohije i njegove i riječi su bile temelj održivog povratka ljudi u Osojane. Njegove riječi su bile riječi nade i ohrabrenja, unijele su duh nade i svježine u ono što je bilo zapustjelo i osiromašilo tako da za dvije godine nismo mogli prepoznati ovu zemlju i ovo mjesto. Sveta liturgija prije davadeset godina i riječi Mitropolita Amfilohija na ovom mjestu bile su nada života i opstanka povratnika na ovim prostorima. Iako nije sa nama mi osjećamo molitve našeg Mitropolita Amfilohija i njegovu ljubav za naše Svetinje. Neka ovaj današnji sabor bude početak našeg saborovanja u spomen Mitropolita Amfilohija i obilježavanja povratka u Osojane što nas obavezuje da istrajemo na krsnom putu koji se završava Vaskrsenjem“- kazao je Vladika Teodosije.

Okupljene je riječima dobrodošlice pozdravio predsjednik opštine Istok g. Mališa Đurić. On je kazao da se i danas metohijski narod pita čime je zaslužio sudbinu stradalnika i raseljenih povratnika.

,,Kroz Svetosavlje sebe činimo odlučnijima i hrabrijima, onakvima da brat bude brat. Te 2001. godine povratak Srba u Osojane bio je velika medijska vijest i pitanje ima li života u paklu. Ni danas ne blijede slike prizora zapaljenog i opustošenog Osojana. I dok se povratnicima srce ledilo a razum postavlja mnoštvo pitanja bez rešenja pojavio se Mitropolit Amfilohije. Na otvorenom polju, pored porušene crkve Svetog arhangela gdje je nebo bio jedini krov, okrenut prema istoku, sa krstom u ruci visoko podignutim u vazduh Mitropolit tada poče molitvu a narod prihvati otvorena srca. Mitropolit je za ovaj narod bio prvi sveštenik, ispovjednik, prvi učitelj, prvi ljekar, zaštitnik, prvi hljebonosac. Njegova ljubav, mudrost, hrabrost i pronicljivost  je otopila led u našim srcim, zaliječila rane, dala nam hrabrost i nadu, razagnala mržnji kao sudbinu, probudivši Božansku ljubav radi pobjede nad zlom. Poput proroka, Mitropolit Amfilohije nam je ostavio zavjet da budemo u strahu Božijem, jer tako možemo pobijediti zlo“- kazao je g. Mališa Đurić citirajući riječi samog Mitropolita Amfilohija da je Kosovo naša zenica, naše srce, srce našega srca, naš sveti grad Jerusalim i da se njega, kao svoje duše, nikada nećemo odreći. Predsjednik opštine Istok je predložio da se pokrene inicijativa da jedna od ustanova u Osojanu ponese ime Mitropolita Amfilohija na ponos svom srpskom rodu.

U ime žrtava ovog kraja okupljenima se obratila Nataša Šćepanović predsjednica Udruženja kosmetskih stradalnika. Ona je kazala se danas sjećamo stradalnika postradalih jer su voljeli svoju zemlju i svoj kućni prag.

,,Naša je obaveza da ih ne zaboravimo, da se izborimo da se dozna sve o njihovim sudbinama i da dočekamo da se kazne oni koji su počinili surove zločine. Da naše stradanje bude trajna povijest i opomena da se nikome i nikada ne dogode ovakvi zločini. Čuvaćemo uspomenu na naše mučenike“- kazala je Nataša Šćepanović.

Saborovanje je počelo starosrpskim izvorima Kosova i Metohije, a uz strune gusala zapjevao je jedan od guslara koji je decenijama pratio Mitropolita Amfilohija, Rajo Vojinović urednik časopisa ,,Svetigora“.

Nastup KUD ,,Kopaonik“, koje je izvelo program „Starosrpski izvori“ bio je obilježen izvođenjem pjesama na stihove blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, čime je prvi ,,Đedov sabor“, za koji kažu da će postati tradicionalan, završen.

 Drugog dana ,,Đedovog sabora“ u Osojanu predstavljen Zbornik ,,Vjera i misao u vrtlogu vremena“

U prisustvu Njegovog visokopreosveštenstva izabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog G. Joanikija i Njegovog preosveštenstva Episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog G. Teodosija u Osojanu je u petak 6. avgusta, drugog dana ,,Đedovog sabora“ posvećenog blaženopočivšem mitropolitu Amfilohiju, održano književno veče i promocija međunarodnog zbornika radova ,,Vjera i misao u vrtlogu vremena”koji je posvećen blaženog spomena našim duhovnim ocima Mitropolitu Amfilohiju i Vladiki Atanasiju (Jevtiću).

Ovaj obimni zbornik, koji na 824 strane, obuhvata 36 radova na srpskom, ruskom, engleskom, grčkom i francuskom jeziku, iz pera autora koji rade u osam država, predstavio je jedan od urednika prof. dr Mikonja Knežević vanredni profesor na Filosofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Profesor Knežević je istakao duboke uvide Mitropolita Amfilohija i njegovu ulogu u naučnom i društvenom životu, dodajući da su Mitropolitovi rani teološki radovi ocijenjeni kao sam vrh teološke misli dvadesetog vijeka i predstavljaju, uprkos neprijateljskoj sredini, u kojoj su nastali, izuzetan doprinos naučnom istraživanju.

,,Kada se vratio u Srbiju sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka Mitropolit Amfilohije je počeo da piše radove sa temom koja je bila značajna za postojeći ideološki okvir. To je bilo pitanje čovjeka. Mitroplit je tada na jednom širem socijalnom planu uveo viđenje čovjeka iz jedne eminentno teološke vizure i povratio čitav niz tema koje su od srednjeg vijeka krasile srpsku misao kao naslednicu vizantijske teološke misli” – rekao je, između ostalog prof. dr Mikonja Knezević.

Mladi teolog Amfilohije je uključivao probleme savremenog čovjeka pa su on i vladika Atanasije objavljivali svoje radove čak i u dominanto filosofsko – marksističkim publikacijama, dodaje Knežević.

,,Hoću da kažem da je pojava ove dvije ličnosti bila toliko važna i da je pritisak na nivou ideja koji su oni vršili bio toliko veliki da je čak i jedan neprijateljski okvir morao da uvaži takve činjenice kakve su bile ideje Mitropolita Amfilohija i Vladike Atanasija“- kazao je Knežević.

On je naglasio da je Mitropolit teologiju shvatao kao živo iskustvo Boga, tihu riječ koja je donosila promjene i angažovanje u složenim problemima kao što je to slučaj Kosova i Metohije.

,,Na promociji Mitropolitovih sabranih djla 2013. godine u Herceg Novom, govorio sam o nekim teološkim temama, a on me je nenametljivo uzeo za ruku i rekao: Kaži nešto o Kosovu“- sjeća se Knežević.

Direktor Doma kulture Gračanica književnik i novinar Živojin Rakočević predsjednik Udruženja novinara Srbije je kazao da je ideja o ,,Đedovom saboru“ autentična odavde, osojanska i povratnička, oblikovana u rečenicama oca Jovana paroha u Osojanima i svih onih koji ovdje žive i koji su Mitropolita prepoznali. O tom odnosu prema drugome, o tome šta je drugi nama Mitropolit je rekao u svojoj besjedi kada je kazao: ,,Vi trebate svojim komšijama“.

,,E sad da li smo se sreli sa komšijama? Izgleda da nismo još ali, daj Bože, srešćemo se u perspektivi, u budućnosti“-kazao je Rakočević.

U drugom dijelu večeri svoje stihove su govorili predsjednik Književnog društva Kosova i Metohije Novica Sovrlić, pjesnik iz Đakovice Ranko Đinović i pjesnik iz Zvečana Nenad- Jero Radenković.

Novica Sovrlić je podsjetio da je Mitropolit Amfilohije bio počasni član Društva književnika Kosova i Metohije i odlučio se da govori pjesmu o Đedovom prijatelju Milošu Ćirkoviću, za koju mu je, po njegovim riječima, sam Đed jednom priliko kazao da je govori uvijek u zgodnoj prilici.

Miloš Ćirković je bio poslednji stanovnik Belog Polja

i radio vezom je dan uoči svoje smrti (nestanka)

tražio od pećkog sveštenika i Mitropolita Amfilohija

da mu pošalju pasulj

osnosno municiju koja mu je bila potrebna

za odbranu ognjišta i života

telo mu nikada nije pronađeno

ni u spaljenoj kući

ni među mrtvim napadačima.

Posebnu pažnju prisutnih stotinak građana Osojana izazvao je nastup guslara Raja Vojinovića urednika časopisa ,,Svetigora“ koji je izveo pjesmu ,,Banović Sekula i Jovan Kosovac”.

 

U Osojanu počeo “Đedov Sabor”

Otac Jovan Cvetković: Dok god je Srpčadi u Osojanu slaviće se ,,Đedov sabor“

,,Đedov sabor“, trodnevni program posvećen sjećanju na blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija i dvadesetoj godišnjici povratka Srba u ovaj kraj, koji su organizovali Eparhija raško-prizrenska, opština Istok i Dom kulture Gračanica počeo je u četvrtak 5. avgusta 2021. godine projekcijom filma posvećenog Mitropolitu Amfilohiju ,,Dostojan“.

Na otvaranju je rečeno da je autentična ideja da se ustanovi ova manifestacija prvog Sabora posvećenog Mitropolitu Amfilohiju potekla od mještana Osojana jer je Đedo svojim angažovanjem i ljubavlju prema Metohiji bio jedan od ključnih inicijatora povratka i opstanka Srba.

Predsjednik opštine Istok Mališa Đurić se zahvalio svima koji su u teškim uslovima pomagali da Srbi opstanu u ovom kraju.

„Ovo je prvi put da ovako nešto počinjemo. Možda je trebalo ranije ali nikada nije kasno. Mi znamo, bar ovi prvi povratnici, obilježavali smo taj dan, pošto nam je to blaženopočivši mitropolit Amfilohije ostavio u amanet. Prihvatili smo da godišnjicu obilježavamo baš na ovom mjestu. Ovdje je nekada bilo dvjesta do dvjesta pedeset ljudi a domaćini su bili povratnici sve do 2009-te godine, a onda je to opština preuzela,“- rekao je Đurić.

Sveštenik iz Osojana Jovan Cvetković, smatra da je Mitropolit Amfilohije živo prisutan u sjećanju naroda ovoga kraja i da je sabor izraz zahvalnosti prema njegovom djelu i pomoći koju je pružio.

„Kao što vas je prije dvadeset godina molio blaženopočivši Mitropolit, što ste poslušali, poslušaJte i mene sada i neka vam ovo ostane kao zavjetina, da se, dok je god Srpčadi na ovom prostoru, proslavlja ,,Đedov sabor“. Nema bolje nego da proslavljamo Đeda, jer je Đedo i naš i Božiji a uvek nam je to potrebno. Uvek nam treba onaj koji će nas svojom molitvom zastupati pred Bogom“,- rekao je paroh osojanski.

Prvog dana, trodnevnih svečanosti prikazan je prvi dokumentarni film o povratku Srba u Osojane ,,Svitanje u Istoku” autora Vladimira Šušaka.
Ovaj film, između ostalog sadrži i govor mitropolita Amfilohija Srbima povratnicima.

U nastavku programa i večeri pred publikom u školi ,,Radoš Tošić” prikazan je i film ” Dostojan” o životu, djelu i misiji Mitropolita Amfilohija.
Iako cijelog tog dana u Osojanu nije bilo struje, filmove je gledalo oko stotiNU ljudi uključujući i djecu.

,,Naš Đed je bio jako prisutan u Osojanu i na prostorima Kosova i Metohije u ono najteže vrijeme kada je mnogo teško bilo živjeti ovdje. Blaženopočivši Mitropolit Amfilohije je svojom ljubavlju i molitvom krijepio ovaj narod dajući mu snagu da ostane na svojim vjekovnim ognjištima i da se vrati u što većem broju“, kazao je Radiju ,,Svetigora“ otac Jovan Cvetković, paroh u Osojanima, najavljujući trodnevni ,,Đedov sabor“ posvećen blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju koji će, kako planiraju, postati tradicionalan.

Otac Jovan kaže da je blaženopočivši Mitropolit Amfilohije jedan od najzaslužnijih za povratak u ovaj kraj te da se on i u prvim danima povratka našao da svojom ljubavlju i molitvom ohrabri i podrži povratnike svojim primjerom i podsjeća da je Mitropolit Amfilohije obnovio i osnovao mnoge sabore u različitim krajevima naše zemlje.

,,Lik Mitropolita Amfilohija bio je obasjan svjetlošću i blagošću kao što to biva kod ljudi koji su duboko u opitu vjere i u Božijoj milosti. Radost koju je širio svuda gdje je dolazio ostaće mi kao pečat sjećanja na Đeda“, kaže otac Jovan.

Osojane predstavlja jedan od rijetkih primjera uspješnog povratka Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro djece.

Slobodanka Grdinić