Vladika Metodije

U Ostrogu proslavljen praznik Svetog novomučenika Stanka, bogoslužio Vladika Metodije

Ime: 18.122019 vladika Metodije Ostrog; Opis: U Ostrogu proslavljen praznik Svetog novomučenika Stanka Tip: audio/mpeg

Svetom Liturgijom, rezanjem slavskog kolača i slavskom trpezom hrišćanske ljubavi, u srijedu 18. novembra u ostroškom manastiru saborno i molitveno proslavljen je praznik Svetog novomučenika Stanka Ostroškog, čije se mošti čuvaju u crkvi njemu posvećenoj, koja je izgrađena i osveštana prije 14 godina na stijeni iznad crkve Svete Trojice u sklopu Donjeg Ostroga.

Kolac OstrogSvetom Liturgijom u crkvi Svetog Stanka, kada se molitveno proslavljaju i Prepodobni Sava Osvećeni i Sveti Nektarije Bitoljski, načalstvovao je Preosvećeni Episkop dioklijski g. Metodije, uz sasluženje ostroških sveštenoslužitelja i brojnog sveštenstva.

Na kraju bogosluženja Vladika Metodije je sa ostroškom bratijom i vjernim narodom blagosiljao i prerezao slavski kolač.

Čestitajući sabranima praznik, a monahu Stanku imendan, Vladika Metodije je kazao da kao što je Sveti Sava Osvećeni bio uzor našem Svetom Savi, prvom srpskom prosvetitelju i učitelju, posle je Sveti Sava bio uzor svetom Stanku mučeniku ida je Sveti Stanko odražavao i one pastire koji su prvi blagovijestili dolazak Hristov, na zemlju, kad su ljudi pjevali zajedno sa anđelima ispred Vitlejemske pećine „Slava na visini Bogu, na zemlji mir, među ljudima dobra volja“.

Ta hrabrost, dobrota, čednost, povjerenje u Boga koje je imao Sveti mučenik Stanko, a iznad svega i prije svega njegova ljubav koju je imao prema Bogu, iz koje su proistekle sve njegove vrline, njegova hrabrost, neustrašivost i ispovjedništvo, neka nam budu uzir i putokaz u našem životu“, rekao je Vladika Metodije.