Proslava Petrograd

U Petrogradu u Rusiji prvi put svečano proslavljen Sveti Mardarije Lješansko-libertvilski

Ime: 12.12.2017 svečana Akademija u čast Svetog Mardarija; Opis: Tip: audio/mpeg

U hramu Svetog Petra, mitropolita moskovskog u Petrovgradu, prvi put je proslavljen u Rusiji i Petrogradu, novojavljeni Sveti Mardarije Uskoković, srpski, lješansko-libertvilski, sveamerikanski i svepravoslavni, prvi episkop Srpske Crkve u Americi i obilježena je stogodišnjica njegovog odlaska iz Rusije u Ameriku ‎(1917-2017).

Tim povodom služena je Sveta Liturgija i priređena je svečana praznična Akademija u nedelju 10. decembra 2017. godine.

Svetu liturgiju služili su sveštenik Nikolaj Savčenko i jerođakon Vladimir Palibrk, uz prisustvo starešine hrama sveštenika Artemija Naumova i brojnog vjernog naroda, srpskog i ruskog, koji su se sabrali da po prvi put proslave novojavljenog svetitelja Crkve Hristove.

Na Liturgiji je pojao dječiji ženski crkveni hor Prepodobnog Jovana Damaskina pri hramu Vladimirske Ikone, kojim diriguje Irina Boldiševa, a za ovu proslavu dirigovala ja Alina Igorevna.

Slavski kolac

Posle pričešća otpjevani su tropar i kondak i blagosiljan je i prerezan slavski kolač, po prvi put po srpskom običaju, koji su pripremili Igor i Maja Popović u slavu i čast vaskrslog Hrista i njegovog vjernog svjedoka novojavljenog Svetog Mardarija svepravoslavnog u Rusiji i Petrogradu.

Potom je priređena i prva svečana Akademija, u čast Svetog Mardarija u Rusiji, i povodom obilježavanja stogodišnjice od odlaska Mardarija Uskokovića iz Rusije u Ameriku ‎(1917-2017).

Prazničnu besjedu o svetitelju, govorio je profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog i urednik Katihetsko-obrazovnog programa radio Svetigore, Aleksandar Vujović.

On je u prvom dijelu besjede prisutnima izložio žitije Svetog Mardarija, od njegovog rođenja u Kornetu u Crnoj Gori do blaženog upokojenja u En Arbonu u Mičigenu, u Americi.

Drugi dio besjede, profesor Vujović, posvetio je svjedočanstvu o velikoj ljubavi svetiteljevoj, prema Vaskrslom Hristu i Svetoj Rusiji, kao i njegovom proročkom, milosrdnom i samožrtvenom primjeru života, prema svom srpskom narodu, ruskom narodu, kao i prema svim narodima zemaljkskim.

Petrovgrad Akademija

„Svemogući Bog je brinuo o njemu od rane mladosti. Bogu je cijeloga sebe predavao i krenuo za Hristom i njemu iskreno služeći, od Korneta, preko svetinja grada Cetinja, crkve Svetog Petra i groba Lovćenskog Tajnovidca, Beograda, manastira Studenice gdje je primio monaški podstrig, pa do Rusije, gdje se sretao sa brojnim duhovnicima a i samim ruskim carem, strastoterpcem Nikolajem II Romanovim, preko Sibira do Amerike. A njegova ljubav prema Rusiji ogledala se u svakom koraku njegovog života. Njegova brojna djela, kao i knjige i besjede, svjedočile su o tome, do njegove poslednje knjige, autobiografije, pisane u Americi pred kraj života, kojoj će dati naslov „Nedokučiva Rusija“. U svojim djelima pokazuje, koliko je vjerovao u ideju da je Rusija centar sveslovenskog jedinstva. To je prije svega temeljio na Hristu, na vjeri, na pravdi“, istakao je Aleksandar Vujović.

Citirajući Svetog Mardarija, on je ukazao i na njegov proročki dar i koliko je proročki vidio i što će se događati i pokazati u ruskom i srpskom narodu u poslednjem stoljeću.

Ovom prilikom podsjetio je prisutne i na čudesan događaj iscjeljenja i produženja svečevog života dvije ipo godine, što je Sveti Mardarije posvjedočio u svojoj poslanici, za Vaskrs 1935. godine.

„Sveti Mardarije i njegove svete netruležne mošti, ispunjene blagodaću sveprožimajućom, sveobjedinjujućom, bezgraničnom, Božjom blagodaću i darom, pokazuje da za svece ne postoje granice. Odlazeći prije sto godina iz Rusije, nikad iz nje otišao nije, kao ni iz Crne Gore i Srbije, a sad u svom manastiru Svetog Save, blagosilja i grli Ameriku, Crnu Goru, Srbiju, Rusiju i čitav svijet. Tako se i danas raduje i blagosilja sve nas u Svetoj Rusiji zbog ovog dara njegovog proslavljanja u Petrogradu“, zaključio je  Aleksandar Vujović.

Na akademiji je izvode iz djela Svetog Mardarija na ruskom jeziku, čitao jerođakon Vladimir Palibrk, kandidat bogoslovlja SPDA i sabrat manastira Žitomislić.

Za ovu priliku pročitao je besjedu koju je Sveti Mardarije izgovorio 20. decembra 1911. godine, na treću godišnjicu upokojenja Jovana Kronštanskog u crkvi Duhovne seminarije u Kišinjevu.

15

Hor Svetog Jovana Damaskina, otpjevao novonapisanu pjesmu posvećenu Svetom Mardariju, kao i nekoliko ruskih i srpskih pjesama među kojima „Sa Kosova zora sviće“, „Vjera vječna, vjera slavna, vjera naša pravoslavna“, i „Rusija i Srbija, dve sestre rođene“.

Svojim pojanjem drevnih kompozicija starosrpkih napjeva, program su uveličali dr Natalija Viktorovna Mosjagina, docent na katedri drevnoruske pjevačke umjetnosti Sanktpeterburškog državnog konzervatorijuma „N. A. Rimski – Korsakov“
i Ansambal „Ključ razumjenija“.

Na kraju Akademije, sve prisutne pozdravio je u ime vjernika hrama Svetog Petra, mitropolita moskovskog, sveštenik Artemije Naumov, na početku podsjetivši vjerne da je Sveti Sinod Ruske Pravoslavne Crkve, na svojoj sjednici, održanoj u Moskvi 6. oktobra 2017. godine, uvrstio i upisao Svetog Mardarija libertvilskog i Prepodobnog Sevastijana džeksonskog u zvanični bogoslužbeni kalendar Ruske Pravoslavne Crkve.

Otac Artemije je zablagodario Gospodu na daru, da upravo u hramu gdje je on starešina, bude promislom Božjim obilježena prva proslava Svetog Mardarija. On je naglasio da je to veliki blagoslov za njegovu crkvenu zajednicu i da će ovaj datum biti zapisan zlatnim slovima u ljetopis hrama Svetog Petra moskovskog u Petrogradu.

Po završetku Akademije priređena je i trpeza ljubavi i posluženje u parohijskoj sali.

Program akademije vodila je filolog Georgina Stanišiić, a medijski sponzor akademije bila je Radio Svetigora.

U toku akademije prikazan je i video materijal sa fotografijama iz života Svetog Mardarija, njegovim ikonama i sa događaja kanonizacije i brojnih svetiteljevih proslavljanja u Crnoj Gori i Americi.

Georgina Stanišić
Aleksandar Vujović