parastos Patrijarhu Varnavi (Rosiću)

U Pljevljima služen parastos Patrijarhu Varnavi (Rosiću)

Po blagoslovu Preosvećenog Episkopa mileševskog g. Atanasija danas je na starom pljevaljskom groblju na Varoši služen parastos srpskom Patrijarhu Varnavi Rosiću i njegovoj porodici. Parastos je služio arhijerejski namjesnik pljevaljski visokoprečasni protojerej-stavrofor Saša Janjić uz prisustvo predstavnika Srpskog kulturnog centra „Patrijarh Varnava“ iz Pljevalja, koji ove godine zbog poštovanja mjera NKT-a nije pozivao vjernike da masovnije prisustvuju parastosu.

Podsjećanja radi, parastos Patrijarhu Varnavi se u Pljevljima služi svake godine na dan njegovog usnuća poslednjih deset godina od kada je u ovom gradu osnovan Srpski kulturni centar koji nosi njegovo ime.

Petar Rosić, budući srpski patrijarh, rođen je u Pljevljima 1880. godine u srpskoj pravoslavnoj porodici Rosić, od oca Đorđa i majke Krsmane. Kršten je u Manastiru Svete Trojice u Pljevljima. Osnovnu školu je završio u rodnom gradu, petorazrednu bogoslovsko-učiteljsku školu u Prizrenu, a Duhovnu akademiju u Petrogradu u Rusiji. Monaški čin primio je iz ruku ruskog Episkopa Sergija. Kao jeromonah bio je službenik pri srpskom poslanstvu u Carigradu, potom je 1913. izabran za veleško-debarskog episkopa. Ovu dužnost je obavljao sve do 1920. kada je izabran za mitropolita skopskog. Godine 1930. Mitropolit skopski Varnava nasleđuje Patrijarha Dimitrija na svetosavskom tronu.

Patrijarh Varnava se upokojio u noći između 23. i 24. jula 1937. godine posle kraće bolesti, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Bio je veliki protivnik Konkordata sa Katoličkom crkvom zbog koga je ušao u sukob sa tadašnjom jugoslovenskom vladom.

Po mišljenju brojnih istoričara, Patrijarh Varnava je po zaslugama kojim je zadužio Srpsku pravoslavnu crkvu i srpski narod svrstan odmah iza Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja.

Njegovo ime je značajno i iz razloga što je postavio kamen temeljac za izgradnju velelepnog svetosavskog hrama u Beogradu. Poslednja želja mu je bila da počiva u ovome hramu koji će biti završen u naše vrijeme.

Ovom prilikom napominjemo da je jedan od članova Odbora za izgradnju Hrama Svetog Save u Beogradu bio i čuveni trojički arhimandrit i potonji sveštenomučenik Serafim Džarić koji je zajedno sa budućim srpskim patrijarhom pohađao Prizrensku bogosloviju. Inače, Manastir Sveta Trojica pljevaljska je godinama izdvajao značajne priloge za izgradnju svetosavskog Hrama. Kao mitropolit i patrijarh, Varnava je posjećivao svoj rodni grad i služio liturgije u Manastiru Svete Trojice i crkvi na Ilinom brdu. Bio je pokrovitelj Srpskog pjevačkog društva „Bratstvo“ iz Pljevalja, a ostalo je zapisano da je tridesetih godina prošlog vijeka dao najveći prilog za obnovu Manastira Svete Trojice koji je u to vrijeme bio oštećen razornim poplavama.

Pljevljaci se sa ponosom sjećaju imena svog slavnog zemljaka Patrijarha Varnave, a trg pored Crkve Svete Petke u Pljevljima nosi njegovo ime.