U porti manastira u Soko Gradu pogreben episkop šabački Lavrentije

U porti manastira u Soko Gradu pogreben episkop šabački Lavrentije

Blažen je put kojim danas ideš, vladiko i oče Lavrentije, jer ti je pripremljeno mesto pokoja!

 

U porti manastira u Soko Gradu pogreben episkop šabački LavrentijeU posle podnevnim časovima molitvena povorka sa zemnim ostacima blaženopočivšeg episkopa šabačkog Lavrentija, koje je iz porte šabačkog Sabornog hrama sa preosvećenom gospodom arhijerejima, mnogobrojnim klirom i vernim narodom ispratio Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije, od Sabornog hrama u Šapcu do zadužbine i večnog počivališta novoprestavljenog episkopa šabačkog, prolazila je kroz znamenita mesta i predivni prirodni ambijent koji svedoči ljubav Božju koji je sve premudro stvorio. 

U sveštenoj obitelji u Soko Gradu, pored svekolikog klira i monaštva Eparhije šabačke i drugih eparhije Srpske Crkve, više stotina sabranog naroda dočekalo je zemne ostatke svoga episkopa, koji je više decenija duhovno rukovodio ovaj pobožni narod koji je zadojen etosom Svetog vladike Nikolaja i Prepodobnog oca Justina.

U manastirskom hramu Svetog vladike Nikolaja ohridskog, žičkog i svesrpskog, služen je mali pomen za dušu novoprestavljenog arhipastira šabačkog i zadužbinara i osnivača ove svetinje koja kao dragoceni biser duhovno ozaruje ovaj predivni predeo naše blagoslovene zemlje.

Nad mestom pogreba iza oltara manastirskog hrama, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Njegovo Preosveštenstvo Episkop toplički g. Jerotej, vikar Patrijarha srpskog, služio je mali pomen. Preosvećenom vladici sasluživao je Njegovo Preosveštenstvo Episkop hvostanski g. Justin, kao i prezviteri i đakoni Eparhije šabačke i drugih eparhija. Blagoljpiju ovog molitvenog čina doprineo je znameniti beogradski protođakon Stevan Rapajić, koji je blaženopočivšeg vladiku Lavrentija poznavao više od pola veka.

Zemni ostaci revnosnosnog arhijereja koji je svojim samopregornim radom na organizovanju srpskog naroda u Eparhiji koju je vodio, doprineo formiranju novih eparhija u dijaspori – u centralnoj i zapadnoj Evropi, Skandinaviji, Velikoj Britaniji, u dalekoj Australiji, prema njegovoj želji, sa velikim poštovanjem i ljubavlju pogrebeno je iza oltara manstirskog hrama gde će čekati opšte vaskrsenje iz mrtvih.

 

Večan ti pomen dostoblažene i prisnopamjatne vladiko Lavrentije! 

HRISTOS VASKRSE!

U porti manastira u Soko Gradu pogreben episkop šabački Lavrentije
U porti manastira u Soko Gradu pogreben episkop šabački Lavrentije
U porti manastira u Soko Gradu pogreben episkop šabački Lavrentije
U porti manastira u Soko Gradu pogreben episkop šabački LavrentijeIzvor: Televizija Hram