Otac Mirčeta Šljivančanin

U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici odslužena Sveta Tajna Jelesovećenja

U srijedu 27. decembra 2017. godine, sa početkom u 18 časova, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici izvršen je čin Svete Tajne Jeleosvećenja.

Čin Jeleosvećenja odslužilo je sveštenstvo Sabornog hrama : protojereji : Dalibor Milaković, Miladin Knežević, Predrag Šćepanović, Mirčeta Šljivančanin, Branko Vujačić i protođakon Vladimir Jaramaz.

Jeleosvećenje ili osveštanje ulja jeste sveta tajna u kojoj se hrišćaninu, pomazivanjem izvjesnih delova tijela osvećenim jelejem (uljem), nevidljivo daje blagodat Božja, koja iscjeljuje duševne nemoći — grijehe, a ponekad i tjelesne bolesti.

JeleosvećenjeOva sveta tajna vodi porijeklo od samog Spasitelja, jer su Njegovi učenici, po Njegovoj zapovjesti, „mazali uljem mnoge bolesnike i iscjeljivali ih”.

Crkva je upotrebljavala ovu svetu tajnu od najranijih vremena.

To se vidi iz riječi svetog apostola Jakova koji kaže:

“Boluje li ko među vama, neka dozove starješine crkvene, te neka čitaju molitvu nad njim, i neka ga pomažu uljem u ime Gospodnje. I molitva vjere pomoći će bolesniku, i podignuće ga Gospod, i ako je grijehe učinio, oprostiće mu se.”

Tokom savršavanja tajne jeleosvećenja čita se jedan kanon, pjeva se više tropara različitim svetima i potom se čita sedam odjeljaka iz Apostola i iz Jevanđelja. Zatim slijedi čitanje sedam molitvi.

Poslije svakog Jevanđelja sveštenici pomazuju vjerni narod jelejem.

Ovu svetu tajnu obično vrši sedam sveštenika, a u nedostatku, onda služe tri, a u slučaju potrebe i jedan može služiti.

Jeleosvećenje 2Ovom činu prisustvovao je veliki broj vjernog naroda Božijeg, kako iz Podgorice tako i okoline glavnog grada koji se ovom prilikom sabrao u ovaj Hram, prije svega radi molitve za iscjeljenje svojih bolesti kao i blagoslova Božijeg za zdravlje i spasenje iz desnice svojih pastira.

Po pročitanom sedmom Jevanđelju, sabranom narodu obratio se protojerej Mirčeta Šljivančanin.

Otac Mirčeta je između ostalog istakao značaj i suštinu ove Svete Tajne, naglasivši da ona u praksi ima za cilj prije svega ozdravljenje duše, a potom i tijela.

Nakon obraćanja oca Mirčete, vjerni narod je dobio na blagoslov prethodno osvećeni jelej.

Boris Musić