Отац Мирчета Шљиванчанин

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици одслужена Света Тајна Јелесовећења

У сриједу 27. децембра 2017. године, са почетком у 18 часова, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици извршен је чин Свете Тајне Јелеосвећења.

Чин Јелеосвећења одслужило је свештенство Саборног храма : протојереји : Далибор Милаковић, Миладин Кнежевић, Предраг Шћепановић, Мирчета Шљиванчанин, Бранко Вујачић и протођакон Владимир Јарамаз.

Јелеосвећење или освештање уља јесте света тајна у којој се хришћанину, помазивањем извјесних делова тијела освећеним јелејем (уљем), невидљиво даје благодат Божја, која исцјељује душевне немоћи — гријехе, а понекад и тјелесне болести.

ЈелеосвећењеОва света тајна води поријекло од самог Спаситеља, јер су Његови ученици, по Његовој заповјести, “мазали уљем многе болеснике и исцјељивали их”.

Црква је употребљавала ову свету тајну од најранијих времена.

То се види из ријечи светог апостола Јакова који каже:

“Болује ли ко међу вама, нека дозове старјешине црквене, те нека читају молитву над њим, и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вјере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је гријехе учинио, опростиће му се.”

Током савршавања тајне јелеосвећења чита се један канон, пјева се више тропара различитим светима и потом се чита седам одјељака из Апостола и из Јеванђеља. Затим слиједи читање седам молитви.

Послије сваког Јеванђеља свештеници помазују вјерни народ јелејем.

Ову свету тајну обично врши седам свештеника, а у недостатку, онда служе три, а у случају потребе и један може служити.

Јелеосвећење 2Овом чину присуствовао је велики број вјерног народа Божијег, како из Подгорице тако и околине главног града који се овом приликом сабрао у овај Храм, прије свега ради молитве за исцјељење својих болести као и благослова Божијег за здравље и спасење из деснице својих пастира.

По прочитаном седмом Јеванђељу, сабраном народу обратио се протојереј Мирчета Шљиванчанин.

Отац Мирчета је између осталог истакао значај и суштину ове Свете Тајне, нагласивши да она у пракси има за циљ прије свега оздрављење душе, а потом и тијела.

Након обраћања оца Мирчете, вјерни народ је добио на благослов претходно освећени јелеј.

Борис Мусић