1

У селу Заград обнавља се црква посвећена Зачећу Светог Јована Крститеља

Име: 04.03.2021 razgovor sa ratkom cvorovicem; Опис: У селу Заград обнавља се црква посвећена Зачећу Светог Јована Крститеља Тип: audio/mpeg

У селу Заград, у Жупи Никшићкој, обнавља се црква посвећена Зачећу Светог Јована Крститеља. Обнову цркве, која је у 16. вијеку постојала на локалитету Дубрава, покренуло је братство Чворовић. Ово братство води поријекло од Марка Чвора, који потиче од војводе Никше, чија је мајка према предању сестра Стефана Немање. Марко Чворо је са синовима, у поменутом засеоку, поред савардака и колибе подигао црквицу од тада расположивог материјала – дрвета и сламе. Цркву су, нажалост, 1711. запалили никшићки муслимани. 

Вођени љубављу и поштовањем према традицији свог братства и цијелог српског рода, Чворовићи су 2013. године дошли на идеју да обнове ову цркву и остале објекте. који су постојали  на овом мјесту, у изворном облику градње. Темеље цркве је 2015. године освештао Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије. До 2017. године храм је стављен под кров, а двије године касније изграђен је звоник, постављено звона и са благословом Владике Јоаникије постављен је иконостас и почело фрескописање унутрашњости храма.

Наставак радова на обнови цјелокупног полакалитета војводе Марка Чвора, са посебним акцентом на завршетак уређења унутрашњости цркве и њеном привођењу намјени, обустављени су због веома тешке финансијске ситуације и околности, које је проузроковала епидемија корона вируса.

О обнови цркве Зачећа Светог Јована Крститеља, у живописном засеоку Дубрава, на око хиљаду метара надморске висине, одакле се виде и друге велике и значајне светиње у Жупи Никшићкој, за Радио Светигору говори Ратко Чворовић, члан Скупштине НВО „Никшићи – потомци братства Чворовић“. Он позива све људе добре воље и племенитих намјера да им, колико су у могућности, помогну у овом богоугодном и благочестивом дјелу.

Са Ратком Човоровићем је разговарала Сенка Чоловић Шумић