1

U selu Zagrad obnavlja se crkva posvećena Začeću Svetog Jovana Krstitelja

Ime: 04.03.2021 razgovor sa ratkom cvorovicem; Opis: U selu Zagrad obnavlja se crkva posvećena Začeću Svetog Jovana Krstitelja Tip: audio/mpeg

U selu Zagrad, u Župi Nikšićkoj, obnavlja se crkva posvećena Začeću Svetog Jovana Krstitelja. Obnovu crkve, koja je u 16. vijeku postojala na lokalitetu Dubrava, pokrenulo je bratstvo Čvorović. Ovo bratstvo vodi porijeklo od Marka Čvora, koji potiče od vojvode Nikše, čija je majka prema predanju sestra Stefana Nemanje. Marko Čvoro je sa sinovima, u pomenutom zaseoku, pored savardaka i kolibe podigao crkvicu od tada raspoloživog materijala – drveta i slame. Crkvu su, nažalost, 1711. zapalili nikšićki muslimani. 

Vođeni ljubavlju i poštovanjem prema tradiciji svog bratstva i cijelog srpskog roda, Čvorovići su 2013. godine došli na ideju da obnove ovu crkvu i ostale objekte. koji su postojali  na ovom mjestu, u izvornom obliku gradnje. Temelje crkve je 2015. godine osveštao Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. Do 2017. godine hram je stavljen pod krov, a dvije godine kasnije izgrađen je zvonik, postavljeno zvona i sa blagoslovom Vladike Joanikije postavljen je ikonostas i počelo freskopisanje unutrašnjosti hrama.

Nastavak radova na obnovi cjelokupnog polakaliteta vojvode Marka Čvora, sa posebnim akcentom na završetak uređenja unutrašnjosti crkve i njenom privođenju namjeni, obustavljeni su zbog veoma teške finansijske situacije i okolnosti, koje je prouzrokovala epidemija korona virusa.

O obnovi crkve Začeća Svetog Jovana Krstitelja, u živopisnom zaseoku Dubrava, na oko hiljadu metara nadmorske visine, odakle se vide i druge velike i značajne svetinje u Župi Nikšićkoj, za Radio Svetigoru govori Ratko Čvorović, član Skupštine NVO „Nikšići – potomci bratstva Čvorović“. On poziva sve ljude dobre volje i plemenitih namjera da im, koliko su u mogućnosti, pomognu u ovom bogougodnom i blagočestivom djelu.

Sa Ratkom Čovorovićem je razgovarala Senka Čolović Šumić