Najava Za Dane Patrijarha Pavla

U susret „Danima Patrijarha Pavla“ u Nikšiću

Ime: 11.04.2019 razgovor sa o. slobodanom jokicem; Opis: U susret „Danima Patrijarha Pavla“ u Nikšiću Tip: audio/mpeg

U Nikšiću će, u organizaciji Eparhije budimljansko-nikšićke i Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, u subotu 13. i nedjelju 14. aprila, biti održana manifestacija „Dani Patrijarha Pavla“.

Otac Slobodan Jokic
Protojerej-stavrofor Slobodan-Jokić

Manifestacija „Dani patrijarha Pavla” nastala je iz kolonije „Krst patrijarha Pavla” koja se od 2016. održava u Čačku. Patrijarh Pavle je bio posebno vezan za ovaj kraj, budući da se njegovo duhovno rođenje odvijalo, upravo, u manastirima u okolini Čačka. Kao iskušenik, boravio je u manastirima Vujan, Trojice i Blagoveštenje, u kojem se zamonašio 1948. godine. Kao iskušenik u manastiru Vujan izrezbario je drveni krst, koji se, i danas, čuva u riznici tog manastira, i u vezi s kojim se i rodila ideja o organizovanju kolonije pod nazivom „Krst patrijarha Pavla“.

Manifestacija je ubrzo zadobila svesrpski karakter i održava se u još nekoliko mjesta: u Kućancima u Hrvatskoj, rodnom mjestu Patrijarha Pavla, u Gacku u Republici Srpskoj, od ove godine u Nikšiću, u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, za šta je dobijena saglasnost i blagoslov Sinoda SPC, a, sa idejom i po blagoslovu Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija, i u Prizrenu, gdje je blaženopočivši Patrijarh Pavle postao Vladika, čiji život i najdublja osjećanja su vezana za Kosovo i Metohiju.

U okviru „Dana patrijarha Pavla“ Nikšić 2019. u subotu 13. aprila, u Parohijskom domu u Nikšiću, sa početkom u 20 časova, biće upriličena izložba likovnih radova učesnika konkursa „Naš Patrijarh Pavle“ i duhovna akademija posvećena ličnosti i djelu blaženog spomena Patrijarha srpskog G. Pavla. Sabranje će blagosloviti Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije, a prigodne besjede održaće: protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, dugogodišnji saradnik Patrijarha Pavla i prof. dr Bogoljub Šijaković, bivši ministar vjera u Saveznoj Vladi i Vladi Republike Srbije. Sjutradan, u nedjelju 14. aprila, Preosvećeni Episkop Joanikije služiće u 9 časova Svetu Arhijerejsku Liturgiju u nikšićkom Sabornom hramu, čime će manifestacija „Dana Patrijarha Pavla“ doživjeti svoje ispunjenje i zvanično biti privedena kraju.

O programu predstojeće manifestacije i samom Patrijarhu Pavlu za Radio Svetigoru govori protojerej-stavrofor Slobodan Jokić, arhijerejski namjesnik nikšićki.

Sa ocem Slobodanom razgovarala je Senka Čolović Šumić.