Kim

U svim hramovima na Kosmetu i Crnoj Gori Moleban za KiM

Pokrenuti hrišćanskom ljubavlju i bratskim saosjećajem, u vremenima nove kosovske Golgote u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj juče je počeo vanredni, petodnevni post a od sinoć i služenje Molebana za Kosovo i Metohiju u svim njenim hramovima.

Ostajući vjerni našem Kosovskom zavjetu, Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikija pozvali su sav blagočestivi narod da i u ovim teškim i sudbonosnim danima budemo uz naš stradalni narod na KiM i prinesemo Bogu živome usrdne molitve sa vanrednim postom duše i tijela počevši od ponedjeljka 6-og do petka 10-og avgusta.

Njihovim blagoslovom u hramovima u Crnoj Gori od sinoć (6. avgusta) zaključno sa petkom (10. avgusta) nakon večernje službe služiće se Moleban za Kosovo i Metohiju.

„Od sveg srca dajemo podršku Njegovom Preosveštenstvu Episkopu raško-prizrenskom gospodinu Teodosiju, njegovom sveštenstvu i cijelom stradajućem srpskom narodu na Kosovu i Metohiji u njihovoj nepokolebljivoj odlučnosti  da ostanu i opstanu na svojim pradjedovskim ognjištima, na svetoj srpskoj zemlji, čuvajući svoje svetinje koje su neotuđivo blago cijelog srpskog naroda i izuzetno važan dio svjetske duhovne i kulturne baštine.“

I u svim hramovima i manastirima Eparhije raško-prizrenske kosovsko-metohijske sinoć je služen Moleban za Kosovo i Metohiju.

Vladika Teodosije je Moleban služio u Hramu Sv. Velikomučenika Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici a svoj „skromni molitveni doprinos da Bog sačuva naš narod i naše svetinje, molitvama Sv. Kneza Lazara i svetih mučenika i novomučenika“, kako ističe arhimandrit Sava Janjić, dao je i manastir Visoki Dečani.

Iguman Sava Janjić napisao je, povodom sve češćih prozivki na njegov račun o svjedočenju istine, na svojoj Fejsbuk stranici da je „Crkva sa svojom istinom i narodom uvek bila kamen spoticanja silama ovoga sveta zato što se naša istina ne menja kao ovozemaljske ideologije, niti im služi“ i „da je smetnja i danas nekima kada podijelom KiM hoće da naprave haos i oteraju nam narod“.