Otkriven Spomenik Leksu Saicicu U Vinickoj

U Vinickoj kod Berana otkriven spomenik kapetanu Leksu Saičiću

Na praznik Svetog velikomučenika Prokopija, u srijedu 21. jula 2021. svečano je bilo u mjestu Vinicka kod Berana, gdje je kod crkve Svete Trojice, otkriveno spomen-obilježje Aleksandru Lesu Saičiću.

Sabranju je prisustvovao veliki broj žitelja Vinicke i ostalih sela, a spomenik poznatom crnogorskom junaku, kapetanu carske ruske i crnogorske vojske Aleksandru Lesu Saičiću, koji je rođen u Vinickoj, a proslavio se u Rusko-japanskom ratu (1904–1905. godine), pogubivši čuvenog japanskog samuraja u dvoboju kod Vladivostoka, te je i odlikovan najvišim ordenima ondašnje Rusije, otkrio je najstariji potomak ovog vasojevićkog viteza i heroja.

Na svečanosti, upriličenoj povodom otkrivanja spomenika, govorio je izabrani Episkop budimljansko-nikšićki G. Metodije, navodeći da ličnost Leksa Saičića treba da nam svima bude primjer u hrabrosti, požrtvovanju, milosrđu i ljubavi prema bližnjima.
„Nije čudo što se u ovom mjestu ustrojio ovako divan hram, koji je posvećen Svetoj Trojici Bogu ljubavi. Iz ovog mjesta je potekao junak za kojeg je čula i velika Rusija, a on je bio toliko veliki da je i velika Rusija za njega čula i poslala ovdje svoje predstavnike da odaju počast današnjem prazniku ovog mjesta, gdje se, poslije 110 godina od njegovog upokojenja, podiže bista sa njegovim likom. A taj lik je prvo stvorio Gospod, stvarajući čovjeka stvorio ga je po svom liku, a onda i svi mi koji posle dolazimo i rađamo se u ovom svijetu, sljedujemo za tim velikim likovima koji su nam utabali staze, kojim putem treba da idemo“.

„Ovo mjesto je uvijek bila likolivnica velikih likova i velikih ljudi. On nam je primjer i opomena kakvi treba da budemo, hrabri, požrtvovani, milostivi, puni ljubavi prema drugome, bližnjemu svome, da ne štedimo ništa da damo za drugoga, pa makar to bio i sam život naš, jer je Gospod rekao da ljubavi od ove veće nema da ko život svoj položi za bližnjega svoga. Tako je i Lekso otišao znajući zašto je otišao i za šta se bori. Zato je proslavljen i u Rusiji, i ovdje u svom mjestu, i u Crnoj Gori“, kazao je Vladika Metodije, zahvalivši vjernom narodu što su se u velikom i divnom broju ovdje sabrali:

„Da nas Gospod ukrijepi, da nam on bude primjer kakvi treba da budemo, a nadam se da hoćemo molitvama naših svetih predaka, koji su bili veliki vitezovi duha kao što je bio Lekso. Pozdravljam vas i Bog vas blagoslovio“, poručio je Episkop Metodije.

Berane danas slavi Dan opštine, koji je, ove godine, uveličan, takođe, otkrivanjem spomenika kapetanu Aleksandru Leksu Saičiću. Događaju u Beranama prisustvovao je, pored ostalih, i ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori g-din Vladislav Maslenikov, dok je na svečanosti u Vinickoj bio prisutan njegov izaslanik.

Nakon otkrivanja spomenika, kod crkve Svete Trojice u Vinickoj, upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka