проф. Милош Ковачевић

Угледни лингвиста проф. Милош Ковачевић говорио је за Радио Светигору

Име: 24.07.2020 Razgovor sa lingvistom Milosem Kovacevicem; Опис: Угледни лингвиста проф. Милош Ковачевић говорио је за Радио Светигору Тип: audio/mpeg

Угледни лингвиста, аутор бројних књига и уџбеника, предавач на више факултета професор Милош Ковачевић говорио је за Радио Светигору. У четрдесетоминутном разговору начета су многа питања везана за разговор на даљину, за пројављивање језичке некултуре и неписмености кроз  поруке преко телефона и мејлове, питања везана за онлајн наставу.

Професор је говорио о декларацији о неопходном повећању броја часова српског језика у основним и средњим школама, која је потписана недавно у Тршићу на конференцији представника србистичких катедри и педагошких факултета. Наравно, подсјетио је да је уз Цркву српски језик идентитетска основа, „духовни простор српског народа који повезује сву нашу историју до дана данашњег“.

Проф. Ковачевић је саопштио да је Просвјетни национални савјет Србије подржао декларацију о повећању броја часова за језик и књижевност. „Посебно послије оне читаве ујдурме која се се десила с избацивањем поеме Тражим помиловање Десанке Максимовић из средњошколског програма, први пут се схватило, очито, да је  неопходно дати мало другачји статус српском језуку и књижевности у школи зато што се мимо те основне школе и гиманзије српски језик не ради, апсолутно на факултетима, сем тамо гдје се студира. Из тог разлога затражено је да на свим факултетима буде бар као изборни предмет српски језик, на примјер машинству, електротехници, било гдје друго јер је срамота да се неко зове академским грађанином, а да је неписмен. (…) Дошли смо дотле да је данас много значајаније и кул и ин, и како год хоћете, знати енглески него знати српски…  Тако да је српски и код младих почео да губи статус какав је имао кроз читаву историју, а тај статус је посебно битан  јер је језик критеријум националног идентитета, као и писмо. И обоје су данас дошли под велики знак питања ─ и ћирилица и српски језик“, рекао је професор Ковачевић. То су проблеими који су повезани са суштином националног опредјељења.

Узмите само разговор Митрополије са Владом Црне Горе. Он је готово исти као разговор о статусу српског језика. Једноставно захтјев да ви овога тренутка треба да се региструјете исти је као захтјев да српски језик у Црној Гори има исти статус као „црногорски“, који се  први пут појављује у самом закону 2000. године, а српски језик баштини своју историју  баш као СПЦ десет вјекова и више. С те стране се онда показује како заправо ти нови носиоци новог глобалистичког  антисрпског програма желе на сваки начин деградирати  вриједности онога што чини суштину српског народа и његовог националног идентитета – нагласио је професор Ковачевић.

Марија Живковић