prof. Miloš Kovačević

Ugledni lingvista prof. Miloš Kovačević govorio je za Radio Svetigoru

Ime: 24.07.2020 Razgovor sa lingvistom Milosem Kovacevicem; Opis: Ugledni lingvista prof. Miloš Kovačević govorio je za Radio Svetigoru Tip: audio/mpeg

Ugledni lingvista, autor brojnih knjiga i udžbenika, predavač na više fakulteta profesor Miloš Kovačević govorio je za Radio Svetigoru. U četrdesetominutnom razgovoru načeta su mnoga pitanja vezana za razgovor na daljinu, za projavljivanje jezičke nekulture i nepismenosti kroz  poruke preko telefona i mejlove, pitanja vezana za onlajn nastavu.

Profesor je govorio o deklaraciji o neophodnom povećanju broja časova srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama, koja je potpisana nedavno u Tršiću na konferenciji predstavnika srbističkih katedri i pedagoških fakulteta. Naravno, podsjetio je da je uz Crkvu srpski jezik identitetska osnova, „duhovni prostor srpskog naroda koji povezuje svu našu istoriju do dana današnjeg“.

Prof. Kovačević je saopštio da je Prosvjetni nacionalni savjet Srbije podržao deklaraciju o povećanju broja časova za jezik i književnost. „Posebno poslije one čitave ujdurme koja se se desila s izbacivanjem poeme Tražim pomilovanje Desanke Maksimović iz srednjoškolskog programa, prvi put se shvatilo, očito, da je  neophodno dati malo drugačji status srpskom jezuku i književnosti u školi zato što se mimo te osnovne škole i gimanzije srpski jezik ne radi, apsolutno na fakultetima, sem tamo gdje se studira. Iz tog razloga zatraženo je da na svim fakultetima bude bar kao izborni predmet srpski jezik, na primjer mašinstvu, elektrotehnici, bilo gdje drugo jer je sramota da se neko zove akademskim građaninom, a da je nepismen. (…) Došli smo dotle da je danas mnogo značajanije i kul i in, i kako god hoćete, znati engleski nego znati srpski…  Tako da je srpski i kod mladih počeo da gubi status kakav je imao kroz čitavu istoriju, a taj status je posebno bitan  jer je jezik kriterijum nacionalnog identiteta, kao i pismo. I oboje su danas došli pod veliki znak pitanja ─ i ćirilica i srpski jezik“, rekao je profesor Kovačević. To su probleimi koji su povezani sa suštinom nacionalnog opredjeljenja.

Uzmite samo razgovor Mitropolije sa Vladom Crne Gore. On je gotovo isti kao razgovor o statusu srpskog jezika. Jednostavno zahtjev da vi ovoga trenutka treba da se registrujete isti je kao zahtjev da srpski jezik u Crnoj Gori ima isti status kao „crnogorski“, koji se  prvi put pojavljuje u samom zakonu 2000. godine, a srpski jezik baštini svoju istoriju  baš kao SPC deset vjekova i više. S te strane se onda pokazuje kako zapravo ti novi nosioci novog globalističkog  antisrpskog programa žele na svaki način degradirati  vrijednosti onoga što čini suštinu srpskog naroda i njegovog nacionalnog identiteta – naglasio je profesor Kovačević.

Marija Živković