Теолог Александар Нешић

Теолог Александар Нешић

Укључење из Београда: Теолог Александар Нешић тумачи перикопу о раслабљеном

Име: 24 09 2018 prica o raslabljenom aleksandar nesic; Опис: Теолог Александар Нешић тумачи перикопу о раслабљеном Тип: audio/mpeg

У програму радија Светигора недавно је гостовао млади теолог Александар Нешић који је за слушаоце радија Светигора тумачио 5. главу Јеванђеља по Јовану.

Аутор тумачења ове дивне перикопе о раслабљеном из духовног и Светог Јеванђеља по Јовану, настоји да актуелизацијом библијског текста прво приближи сам текст Светог Писма вјерним слушаоцима, али исто тако и да их подстакне да промисле о свом животу и даје им пар смјерница или рјешења како да поправе оно што препознају да чине погрешно.

Сама прича говори о човјеку који дуго времена не добија исцељење све док му сам Христос не приђе и не излије љековиту Своју силу простом реченицом “Устани узми одар свој и ходи“. Но управо је то Бог урадио за сваког човека својим Оваплоћењем, а потом и Страдањем и Васкрсењем, подигао нас је из тог палог положаја у коме се овај јадни човек налазио.

Оно што је битно, за разлику од овог човјека коме је само једном годишње било могуће  исцјељење и то само ако први уђе у бању, Хришћани имају ту могућност сваког дана и у свако вријеме.

Нешић конципира излагање у пет проблема које препознаје, а први који наводи је непредузимање одговорности који темељи на мудрости Св. Јована Златоустог који је рекао “слаб човек тражи кривца, а снажан Бога“.  Затим детаљно говори о логичном следећем проблему, а то је управо човјеково неприхватање да се одрекне одређеног гријеха, што опет води ка одлагању покајања, а представља ништа друго до духовно слепило.  Последњи корак би био начин духовне и телесне борбе.

Аутор тумачења излагање завршава краћим текстом личне молитве, чиме заправо показује да је једини начин за превазилазења проблема нада у Божије милосрђе, а не у своју моћ која је немоћ, у своју мудрост која је лудост и у своју правду која је неправда, јер без Бога ништа не можемо чинити. Ништа добро – закључује Нешић.