NVO“ Miholjski zbor“

Uključenje iz Tivta: Miholjski zbor realizovao 25000 evra pomoći Kosmetu

Ime: 15.11.2019 Dejan Kandic - Miholjski zbor; Opis: Miholjski zbor realizovao 25000 evra pomoći Kosmetu Tip: audio/mpeg

NVO“ Miholjski zbor“ nakon godinu dana od uvođenja carinskih barijera na robu iz Srbije od strane prištinskih vlasti i velike akcije prikupljanja namirnica za narodne kuhinje na Kosmetu, prošle nedelje sa pedesetak članova i vjernika obišli su srpske manastire i uručili finansijsku pomoć. Još jednom je na djelu isplivala humanost naroda Boke Kotorske i Crne Gore i saosjećanje sa patnjom našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Skupstina Opstine GracanicaNakon stabilizacije narodnih kuhinja na Kosmetu, članovi i rukovodstvo Miholjskog zbora je doniralo skoro 25 000 evra koje se skupili građani Boke uz pomoć braće iz Kanade. Sa rukovodstvom opštine Gračanica dogovoreno je renoviranje tri vrtića, dva u seoskim područjima pomenute opštine i jednog u selu Plametince u Kosovskom pomoravlju.

Obradovala nas je vijest da ova tri vrtića pohađa 150-oro djece i ulila nadu da ćemo kao narod opstati na vječnim ognjištima. Veliku zahvalnost dugujemo Pećkoj Patrijaršiji i manastiru Visoki Dečani na gostoprimstvu.

Pećkoj patrijaršiji i manastiru Devič uručena je pomoć u iznosu od 1000 evra, dok je vjerni narod Budve pomogao najugroženije i pomenute manastire sa 4000 evra. Posebna vrsta euforije i optimizma kod hodočasnika iz Boke se javila prilikom posjete manastiru Gračanica kada se obilježavala manastirska i školska slava. Prepuna crkva i porta vratila je nadu u opstanak našeg naroda. Stotine djece i vjernog naroda družilo se tog dana sa vjernim narodom Boke, sklopljena su prijateljstva na oblacima velike emocije i ljubavi. Suze su potekle kod obećanja da ćemo se vratiti, vratiti da ostanemo.

Pokloničko putovanje nije zaobišlo ni manastir Arhangele kao ni Sabornu crkvu Sv.Đorđa u Prizrenu gdje nas je sveštenstvo upoznalo sa teškoćama zivota u Dušanovom prestolnom gradu. Na svakom koraku ovog hodočašća su se osjećale riječi zahvalnosti vjernom narodu Boke i Crne Gore, ali i braći iz Kanade na nesebičnoj pomoći i podršci. Iznova se dokazalo da nema tih barijera koje mogu spriječiti braću u pomoći jedni drugima.  U slavu Boga i u svim molitvama su imena svih donatora u velikoj humanitarnoj akciji zahvaljujući kojoj su narodne kuhinje postale jako stabilne. Osim uručene pomoći, poklonici su se interesovali o potrebama našeg naroda na Kosmetu kako bi ih uvrstile u naredne akcije Miholjskog zbora.

Ovim pokloničkim putovanjem je poslata poruka i onima koji bi u našoj državi da ruše bogomolje. Poslata je poruka kolika je naša snaga, moć i beskompromisnost koju ne treba iskušavati. Još jednom je Miholjski zbor potvrdio svrhu svog postojanja i opravdao čuvenu mudrost  „Ruka koja daje uvijek je iznad one koja uzima“.

Miholjski zbor